Αναζήτηση

Άσχημες οι προβλέψεις

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το σχετικό μοντέλο που συνυπολογίζει τις παραμέτρους εξέλιξης της πανδημίας, είναι απαραίτητο το lockdown στην Αττική, εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσεται.

Στην πρότασή του προς την Επιτροπή, ο κ. Σαρηγιάννης θα επισημάνει σήμερα την ανάγκη εφαρμογής lockdown τριών εβδομάδων στην Αττική διότι πρέπει να ανακοπεί η τάση που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ιδίως επειδή το τρίτο κύμα ξεκινά ήδη με σχεδόν 300 νοσηλευόμενους στην Εντατική, φέρνοντας τα προβλήματα πληρότητας πιο κοντά στο χρόνο. Για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει δυνατότητα αποφυγής του lockdown εφόσον εφαρμοστεί τηλε-εργασία σε ποσοστό 70%.


Ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγεί ότι μπορεί με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα να οδηγούμαστε σε κορύφωση του τρίτου κύματος μετά το Πάσχα, κάτι που δεν θα ισχύσει, γιατί πολύ νωρίτερα, ήδη από τα μέσα Μαρτίου περίπου, θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρότητα στις εντατικές, οπότε θα έχουν ήδη ληφθεί σοβαρά μέτρα.


Σύμφωνα με το μοντέλο, περί τις 20 Μαρτίου, οι εντατικές θα πλησιάζουν το ανώτατο όριο των 620 νοσηλευομένων που καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όμως αυτό θα έχει συμβεί, ενόσω τα κρούσματα θα είναι πολύ λιγότερα από εκείνη την περίοδο. Δηλαδή στις 20 Μαρτίου, οι εκτιμήσεις του μοντέλου - χωρίς πρόσθετα μέτρα - προβλέπουν περίπου 2.100 κρούσματα ημερησίως. Άμεσα, το μοντέλο προβλέπει σταθεροποίηση την ερχόμενη εβδομάδα, ελαφρά μείωση για μια ακόμη εβδομάδα, και έναρξη ανοδικής πορείας από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά με αφετηρία τα 1.500 κρούσματα.


Την πορεία αυτή οδηγούν οι μεταλλάξεις, η μεγάλη διασπορά του ιού στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, αλλά και στο κέντρο, καθώς και ο μεγάλος αριθμός του πληθυσμού. Στην εξάπλωση της νόσου, έχει συμπεριληφθεί η παράμετρος των εμβολιασμών, με πραγματοποίηση 400.000 δόσεων εμβολίου την ημέρα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ακόμα.

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων