Αναζήτηση

Ά ρ θ ρ ο: Τι το θέλετε το κουταλάκι της Μετάληψης, αν πιείτε το φαρμάκι του κορωνοϊού;

Ας σοβαρευτούν όλοι όσοι μιλούν ακατάπαυστα κι ας πάρουμε όλοι μας μέτρα αυτοπροστασίας. Ο κορωνοϊός και οποιαδήποτε άλλη ασθένεια κολλάνε από τα πάντα και δεν «κολλάνε» στην πίστη.


Βασίλης Σ. Κανέλλης Άρθρο στο In.gr Η θρησκευτική συνείδηση του καθενός, τα πιστεύω του και η θρησκεία που επιλέγει είναι προσωπικό του θέμα. Είναι αδιάφορο αν είναι Χριστιανός, Μουσουλμάνος ή Ινδουϊστής.

Είναι αδιάφορο και είναι ελεύθερος να πιστεύει στη μετά θάνατο ζωή, στη μετενσάρκωση ή στο ότι καθημερινά έχει δίπλα του τον ίδιο το Θεό (του) ή κάποιον άγγελo επί της Γης.

Είναι προσωπικό θέμα αν ένας, δύο ή χιλιάδες πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός ή οποιαδήποτε άλλη αρρώστια δεν μπορεί να συνδεθεί με τη Θεία Μετάληψη.

Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κρίνω το θρησκευτικό συναίσθημα οποιουδήποτε επειδή εγώ πιστεύω τα ακριβώς αντίθετα.


Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί που πιστεύουν, και βγαίνουν και στις τηλεοράσεις και λένε ότι αν κάποιος μεταλάβει το… Σώμα και το Αίμα του Χριστού, δεν θα πάθει απολύτως τίποτε. Ότι από το… αγιασμένο αυτό κουταλάκι δεν περνάει καμιά ασθένεια και ότι δεν χρειάζονται μέτρα προφύλαξης.

Η συζήτηση επανέρχεται με αφορμή την έξαρση του κορωνοϊού και στη χώρα μας και με τα μέτρα αυτοπροστασίας που ζητούν οι ειδικοί να λαμβάνουμε. Η ίδια συζήτηση γινόταν και πριν χρόνια με το AIDS ή με την ηπατίτιδα.

Μπορεί να κολλήσουμε την Κυριακή αν πάμε να μεταλάβουμε; Ή το Αίμα και το Σώμα του Θεανθρώπου (μεταμορφωμένο σε κρασί και ψωμί) δεν περιλαμβάνεται στα «επικίνδυνα» για την επιδημία υλικά;


Είναι ένα ερώτημα για το οποίο απάντηση δεν υπάρχει. Όσοι είναι πιστοί Χριστιανοί είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κολλήσουν αν πιούν με το ίδιο κουταλάκι το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει και κάποιος φορέας του ιού.

Οι λιγότεροι πιστοί και περισσότερο επιφυλακτικοί ενδεχομένως να αποφύγουν για λίγο καιρό τη Θεία Μετάληψη.

Κάποιοι άλλοι θα γελάσουν επειδή θεωρούν δεδομένο πως όταν υπάρχει μια ασθένεια η οποία εξελίσσεται σε επιδημία δεν μπορείς να παίζεις με τον κίνδυνο.

Δεν μπορεί δηλαδή να θεωρείς δεδομένο ότι η πίστη σου θα σε σώσει από κάτι που είναι 100% επιστημονικό και δεν χωράνε θρησκειολογικές αναλύσεις.

Είναι σίγουρο ότι σε πολλά σπίτια και παρέες η Θεία Μετάληψη και κατά πόσο… θεία είναι ώστε να μας προστατεύει, έχει γίνει αντικείμενο διαφωνιών.

Όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να μην παίζουμε με ανθρώπινες ζωές. Αν δεν μας ενδιαφέρει η δική μας, τουλάχιστον να μη βάζουμε σε κίνδυνο των δικών μας ανθρώπων ή των ξένων.


Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να νοσήσουμε αν τρώμε από το ίδιο πιάτο ή πίνουμε από το ίδιο ποτήρι.

Είναι πολύ πιθανό να κολλήσουμε αν χρησιμοποιήσουμε ίδιο κουτάλι ή πιρούνι.

Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε το επόμενο κρούσμα αν βρεθούμε κοντά σε φορέα του κορωνοϊού, αν τον αγκαλιάσουμε ή τον φιλήσουμε.

Ενδεχομένως να μην κολλήσουν χιλιάδες πιστοί που θα σπεύσουν την Κυριακή να μεταλάβουν. Αλλά γιατί να το ρισκάρουμε ποντάροντας απλά στην πίστη ότι το κρασί είναι το αίμα και το ψωμί είναι το σώμα του Χριστού;

Κανένα επιστημονικό δεδομένο δεν μας βεβαιώνει ότι δεν θα κολλήσουμε. Και στο κάτω – κάτω δεν θα πάθουμε τίποτε αν… αναστείλουμε για λίγο χρονικό διάστημα τις θρησκευτικές μας δραστηριότητες προκειμένου να μη συμβάλουμε στην εξάπλωση του κορωνοϊού.


Ανεύθυνοι

Είναι, ωστόσο, μέγιστη πρόκληση και ανευθυνότητα όταν επιστήμονες βγαίνουν και προτρέπουν τους πιστούς να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι έκαναν, να μεταλαμβάνουν εν προκειμένω, γιατί θα τους σώσει η πίστη.


Έλεος με αυτούς τους αναχρονισμούς που βάζουν σε κίνδυνο όλους μας. Άλλο η πίστη κι άλλο μια ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει ή στην καλύτερη περίπτωση να ταλαιπωρήσει το 5% έως 10% του ελληνικού λαού.

Στο κάτω – κάτω δεν έσωσε η επίσκεψη στους Αγίους Τόπους όλους αυτούς τους εκδρομείς που κόλλησαν τον κορωνοϊό και τώρα αγωνιούν αυτοί και οι οικογένειές τους.


Ευτυχώς ή δυστυχώς η φύση έχει τη δύναμη να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να την σεβόμαστε και να μην την προκαλούμε.

Ας σταματήσουν λοιπόν παπάδες, επιστήμονες, δημοσιολογούντες ή άσχετοι να γράφουν και να λένε ό,τι τους κατέβει.


Κι ας πάψουμε να φερόμαστε σαν ανώριμα παιδάκια που τους παίρνουμε το γλυκό.

Η προστασία όλων πρέπει να είναι η μέγιστη πίστη μας, όλα τα υπόλοιπα είναι μεταφυσικές μπαρούφες που αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα.

Κι όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί.


Τι το θέλετε, λοιπόν, το κουταλάκι της Θείας Μετάληψης αν είναι να σας δώσει το φαρμάκι του κορωνοϊού;

131 προβολές0 σχόλια