Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Ένας χρόνος. Η Δημοτική Αρχή σε έξι σημεία!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ

1.ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Στην ουσία, πρόκειται για ένα υβριδικό πολιτικό σχήμα χωρίς (επεξεργασμένο) προγραμματικό λόγο που κατόρθωσε την τελευταία στιγμή να συναρθρωθεί σε σύνολο και να καταλάβει την εξουσία. Προσώρας, η πληθυντική συνύπαρξη διαφορετικών συνδυασμών δείχνει να επιτυγχάνει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ισορροπίας χωρίς ανταγωνισμούς και εντάσεις.

2. Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Σήμερα τα ΜΜΕ δουλεύουν με ηγέτες, οι διαφημιστές δουλεύουν με ηγέτες, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από ηγέτες. Συλλογικότητες, συνασπισμοί και συλλογικές ηγεσίες προβάλλονται όλο και λιγότερο. Η σύγχρονη πολιτική προϋποθέτει πρόσωπο. Ο Γκίζας είναι το πρόσωπο και στην ουσία ο μόνος ωφελημένος από τα μέλη της συν-διοίκησης. Οι άλλοι δυο - Μπουλές, Τσουκαλάς – εκτός επικοινωνιακού κάδρου κινδυνεύουν με πολιτική εξάχνωση.

3. Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ Επειδή, για όλες τις δημοτικές αρχές στην αρχή της θητείας υπάρχει θετική προσμονή, συχνά, προσεκτικές κινήσεις δημιουργούν ανάλογη προστιθέμενη αξία. Η συν-διοίκηση δεν πρόσεξε, έκανε νωρίς το λάθος και ανάλωσε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Όταν παρέλαβε το - πολύ δύσκολο στην τεχνική του περιγραφή - έργο, δεν έψαξε εναλλακτικές, δεν επεδίωξε διορθώσεις, δεν έδειξε αποφασιστικότητα, δεν πίεσε. Στην πρώτη δυσκολία, προτίμησε την "πεπατημένη", ξεκινώντας έναν ανηλεή "γκραπ γκραπ πετροπόλεμο" με τους προηγούμενους.

Πίστευε, προφανώς, ότι μεταθέτοντας τις όποιες ευθύνες θα απαλλασσόταν και η ίδια των όποιων δικών της. Στην ουσία, το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει έναν (κλασσικό) κανόνα της πολιτικής: Το αίσθημα υπεροχής του νεοφώτιστου οδηγεί συχνά στα πιο υπέροχα λάθη. Στην πορεία ήταν φυσικό να χάσει τον έλεγχο, σήμερα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και η πορεία του έργου θυμίζει όλο και περισσότερο την ιστορία με το πολύτοξο λιθόκτιστο γιοφύρι.

4. Η ΜΙΚΡΗ ΕΙΚΟΝΑ Πολλές φορές στη διοίκηση, η μικρή εικόνα αποδεικνύεται το ίδιο σημαντική με τη μεγάλη. Το έλλειμμα καθαριότητας και η έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χώρο είναι περιπτώσεις που συχνά προκαλούν δυσανάλογο κόστος. Η δημοτική αρχή υστερεί, καταφανέστατα, και στα δυο.

Στη μεν καθαριότητα οι επιδόσεις μετριότατες, στο δε χώρο του λιμανιού η κατάσταση εκτός ελέγχου. Στο λιμάνι, η δημοτική αρχή με την ανεξήγητη ανοχή της επέτρεψε η σύμφυρση δημοσίου και ιδιωτικού να είναι τόσο έντονη ώστε πλέον δύσκολα αυτός ο χώρος να μπορεί να αποκαλείται δημόσιος χώρος.

5. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ Πλήρης απουσία "αφηγήματος". Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή πορεύεται χωρίς πρόγραμμα. Χωρίς σχέδιο. Χωρίς επεξεργασμένες απόψεις για το πως ακριβώς θέλει την πόλη που διοικεί. Και στην πολιτική είναι γνωστό πόσο σημαντικό είναι να έχεις να πεις μια ιστορία.

Μέχρι σήμερα, λιμνάζει σε ρηχά νερά "παλεύοντας", απ τη μια με τα έργα της προηγούμενης, και απ την άλλη ανθολογώντας ατάκτως τα γνωστά ανέξοδα, τετριμμένα, χιλιοειπωμένα και μεγάλαυχα περί μαρινών, αγκυροβολίων και λοιπών ιστοριών που κατά καιρούς κυκλοφορούν στην μικρή μας πόλη (….και οι οποίες πλέον δεν πείθουν και κανένα).


6. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Μετά την εκλογή Γκίζα σημείο αναφοράς δεν είναι πλέον η "παράταξη", η πολιτική σύμπραξη, η πολιτική συνεργασία, αλλά, ο ίδιος ο αρχηγός ως ο μείζων παράγοντας της τοπικής πολιτικής σκηνής.

Ο Γκίζας, αποτελεί το απόλυτο σημείο της τοπικής πολιτικής αναφοράς με τους συνδιοικούντες στο περιθώριο, περίπου εξαφανισμένους. Αυτό, μπορεί να είναι καλό. Μπορεί όμως να είναι και κακό. Όσο σε απογειώνουν οι επιτυχίες, άλλο τόσο σε καταβαραθρώνουν οι αποτυχίες.

Και τελευταία στην πόλη αρχίζουμε να μετράμε αποτυχίες.
Θέρμου 9 - Ναύπακτος

Τηλ. 6944535159

264 προβολές0 σχόλια