Αναζήτηση

Ένα άγαλμα ενάντια στους βιασμούς και την κουλτούρα του βιασμού, με πρωταγωνίστρια τη Μέδουσα

Η Μέδουσα, κατά τη μεταγενέστερη ρωμαϊκή εκδοχή του μύθου από τον Οβίδιο, δεν ήταν πάντα ένα τέρας με βλέμμα που σε "πέτρωνε", αλλά θύμα του Ποσειδώνα, ο οποίος την καταδίωξε και τη βίασε στο ναό της Αθηνάς.

Η θεά, επειδή δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα, ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα τιμωρώντας την για ένα έγκλημα στο οποίο ήταν το θύμα!

Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Τη Μέδουσα σύμφωνα με τον Ησίοδο, τελικά κυνήγησε και σκότωσε ο Περσέας.


Ο καλλιτέχνης Luciano Garbati εμπνεύστηκε από το έργο του Benvenuto Cellini, στο οποίο ο γυμνός Περσέας κρατά το κεφάλι της Μέδουσας από τα φιδωτά μαλλιά της, δημιουργώντας ένα γλυπτό που θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτή την ιστορία, από την οπτική γωνία της Μέδουσας, της γυναίκας πίσω από το τέρας.


Το γλυπτό του Garbati στο οποίο η Μέδουσα γυμνή κρατάει το κεφάλι του Περσέα βρισκόταν στην είσοδο του Ποινικού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου δικάζονταν υποθέσεις κακοποίησης από υψηλά κοινωνικά πρόσωπα, ένας εκ των οποίων και ο Harvey Weinstein.


Η αντιστροφή του μύθου και η αντίσταση στην ενοχοποίηση των θυμάτων βιασμού μέσα από έναν διαχρονικό μύθο. Το έργο υψηλής συμβολικής σημασίας θυμίζει την αδικία και την διαστρέβλωση της πραγματικότητας μέσα από τις πατριαρχικές κοινωνικές δομές, που βλέπουμε ξανά σήμερα με αφορμή τις δυσώδεις υποθέσεις βιασμών στην χώρα μας.

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων