Αναζήτηση

Ένα άγγιγμα, μια αγκαλιά...

Περιμένοντας το μαγικό σωτήριο φιαλίδιο με τη δόση, εκατομμύρια άνθρωποι λαχταρούν τη σωματική επαφή που έχουν στερηθεί αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητές της.

Αίσθημα μοναξιάς, κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα συμπεριφοράς και διαταραχές του ανοσοποιητικού είναι το τίμημα αυτής της στέρησης, λένε οι πιστήμονες .

Είναι η πιο βασική και συνάμα η πιο υποτιμημένη από τις βασικές αισθήσεις μας, η μοναδική δίχως την οποία δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε: η αφή.


«Για να σταματήσει η μετάδοση της Covid-19 οι άνθρωποι απαρνηθήκαμε τις χειραψίες, τα αγγίγματα, τα τσιμπήματα και τα χάδια που ζεσταίνουν τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις μας», υπενθυμίζει το λονδρέζικο Μέσο Economist

Αναγνωρίζει, όμως, πως σε σχέση με την απώλεια αγαπημένων προσώπων ή θέσεων εργασίας, η απώλεια των σωματικών επαφών είναι ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. Χωρίς αυτό να αλλάζει το γεγονός ότι «το άγγιγμα είναι απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων όσο η τροφή και το νερό», όπως επισημαίνει η Τίφανι Φιλντ, διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Αφής (Touch Research Institute) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.


Από τις πέντε αισθήσεις μας, η αφή είναι η πρώτη που αναπτύσσεται και η μοναδική απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Ενας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς όραση ή ακοή, αλλά όχι δίχως την αφή, γιατί χάρη σε αυτήν είμαστε σε θέση να περπατάμε αλλά και να αισθανόμαστε πόνο. «Το δέρμα μας είναι το όχημα μέσω του οποίου κινούμαστε στον κόσμο», εξήγησε η αμερικανίδα ειδικός.


Τη σωματική επαφή στερούνταν επί αιώνες οι λεπροί, ενώ σήμερα εξακολουθούν να τη στερούνται οι Νταλίτ, οι «ανέγγιχτοι» της Ινδίας, αλλά και όλοι όσοι τελούν υπό καθεστώς απομόνωσης στις φυλακές όλου του κόσμου. Ποτέ όμως ξανά, έως το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από έναν χρόνο, δεν είχαν στερηθεί, συγχρόνως μάλιστα, τη σωματική επαφή πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

3 προβολές0 σχόλια