Αναζήτηση

Ένα παρεξηγημένο Δημοτικό τραγούδι

Στις 4 Οκτώβρη 1862- σαν σήμερα- έγινε η εξέγερση της Ακαρνανίας κατά του Όθωνα.Γενικεύτηκε σ' όλη την Ελλάδα και οδήγησε στην εκθρόνιση του Βασιλιά.

Ψυχή αυτού του αγώνα ήταν ο Θεόδωρος (Θοδωράκης) Γρίβας , αρματωλός της Βόνιτσας, αγωνιστής και Στρατηγός του 21.


Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Ο λαός έκανε τραγούδι, που μιλάει για τα αντιβασιλικά αισθήματα του Γρίβα. Το παρακάτω δημοτικό λέει: " _Γρίβα μ'σε θέλει ο βασιλιάς όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς. _ Σαν τι με θέλει ου κιαρατάς, ούλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς? Ωρ' αν με θέλει για κακό να ζώσω τ' άρματα κι γω. Ωρ' αν με θέλει για καλό , ν' αλλάξω και να στολιστώ. _Μωρέ, σε θέλ' να δώκεις τ' άρματα να προσκυνήσεις βασιλιά. _ Γρίβας δε δίνει τ' άρματα δεν προσκυνάει τον κιαρατά".

Στο διάβα του χρόνου , δυστυχώς αυτό το δημοτικό τραγούδι παρουσιάζεται πλέον φιλοβασιλικό, με την ακόλουθη παραλλαγή: "Σαν τι με θέλει ο βασιλιάς, όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς? Γρίβα, σε θέλει για καλό για να σε κάνει στρατηγό".

Έτσι κατέληξε το τραγούδι- παρεξηγημένο πλέον- και δημιουργούσε αρκετές παρεξηγήσεις , όταν ακουγόταν στα διάφορα πανηγύρια. Έτσι το αντιβασιλικό τραγούδι κατάντησε να είναι ακροδεξιός ύμνος.

Υ.Γ. πολλοί μπερδεύουν το Θ.Γρίβα με το Γ.Γρίβα. Ο δεύτερος ήταν φιλοβασιλικός, φιλοναζιστικός και ιδρυτής της οργάνωσης "χ".

50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων