“ΑΒΡΟΧΟΙΣ ΠΟΣΙ(Ν)”

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Ο Κροίσος- βαθύπλουτος βασιλιάς της Λυδίας Μ. Ασίας- με αρκετό στρατό σχεδίασε να πάρει τη χώρα των Μήδων. Νόμιζε ότι θα κάνει περίπατο.

Όταν έφτασε στον Άλυ ποταμό ,τα πράγματα δυσκόλεψαν. Τα ορμητικά νερά ήταν τεράστιο εμπόδιο. Σκέφτηκαν να οπισθοχωρήσουν. Οι στρατηγοί δεν μπορούσαν να δώσουν λύση. Παρενέβη ο Θαλής ο Μιλήσιος. Βρήκε λύση. Ζήτησε μερικούς άντρες, λέγοντας ότι την επομένη θα βρίσκονται στην απέναντι όχθη. Όλοι γελούσαν ειρωνικά. Πιο πάνω έσκαψαν ένα βαθύ αυλάκι και με πέτρες και κλαδιά ,έστρεψαν την κοίτη του ποταμού. Έτσι το ποτάμι βρέθηκε πίσω τους.

Έτσι πέρασαν οι στρατιώτες χωρίς καν να βρέξουν τα πόδια τους “αβρόχοις ποσί” ( η λέξη ποσί είναι δοτική πτώση, στα αρχαία, του ονόματος ο πους του ποδός).
Είναι γνωστό και το περιστατικό της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας, χωρίς να βρέξουν τα πόδια τους.
Λέγεται αυτή η φράση “ΑΒΡΟΧΟΙΣ ΠΟΣΙ“, για κάποιον , που πέτυχε το στόχο του χωρίς καμία ζημιά (υλική ή ηθική), για κάποιον που πέρασε δύσκολη κατάσταση,χωρίς ταλαιπωρία και συνέπειες.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *