Αναζήτηση

Αναβάλλεται ένα στα δύο χειρουργεία, σενάρια παράτασης του lockdown

Μεγάλη ταλαιπωρία με μακριές λίστες αναμονής επιφυλάσσουν για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα οι κλυδωνισμοί που υφίσταται το υγειονομικό σύστημα της χώρας από τα… απόνερα της πανδημίας, καθώς ήδη αναβάλλεται το 40% των χειρουργικών επεμβάσεων σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το «Γ. Γεννηματάς» και το «Ιπποκράτειο».

Την ίδια ώρα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι νέες διαγνώσεις νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση. Στο προσεχές διάστημα, εκφράζονται φόβοι ότι οι αναβολές στις χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να είναι ακόμα περισσότερες, με συνέπεια να δημιουργούνται πολύμηνες λίστες αναμονής για την πραγματοποίηση τους στο απώτερο μέλλον, με τους ηλικιωμένους ασθενείς να αγωνιούν για το πότε θα έρθει η σειρά τους και για το αν θα προλάβουν να χειρουργηθούν.

Λόγω των ειδικών μέτρων που λαμβάνονται από την Πολιτεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι εφεδρείες των νοσοκομείων, την σύσταση από το υπουργείο Υγείας να περιοριστούν κατά 80% οι προγραμματισμένες επεμβάσεις και τις ελλείψεις σε αίμα που καθημερινά μεγαλώνουν (γιατί έχει πληγεί πολύ η Αιμοδοσία), οτιδήποτε δεν αφορά έκτακτο περιστατικό ή ογκολογικό χειρουργείο αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας. Ακόμα όμως και στα ογκολογικά περιστατικά που θεωρούνται επείγοντα, οι επεμβάσεις μπορεί να καθυστερήσουν λίγες ημέρες όπως παραδέχεται ο επίκουρος καθηγητής Δημήτρης Κορκολής, διευθυντής της 2ης χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων