Ανδρέας Λοβέρδος: Ποιος; Πώς;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ποιος; Πώς;-1Τι ακριβώς λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν θέτει ως όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του κόμματος που θα βγει πρώτο; Οσοι υποψιάζονταν ότι αυτή η παλιά του θέση ήταν τακτικισμός, την εξηγούσαν σαν υπεκφυγή: Ο πρωτεύσας αρχηγός αποκλείεται, με νωπή την εντολή, να προσυπογράψει τον πολιτικό παροπλισμό του. Αρα, ο Ανδρουλάκης θα έχει έτσι επιτύχει τον αρχικό του σκοπό: Να μην επωμιστεί κυβερνητική ευθύνη, και ταυτόχρονα, να αποφύγει το κόστος του κυβερνητικού αδιεξόδου. Δεν φταίμε εμείς. Εκείνοι δεν δέχτηκαν τους όρους μας.

Ως εδώ, η στάσις αυτή νιώθεται. Θυμίζει άλλωστε μια εμπλουτισμένη εκδοχή της στρατηγικής της προκατόχου του. Ο Ανδρουλάκης όμως περιέπλεξε μόνος του τη θέση του, κάνοντας την αόριστη υπεκφυγή (κανένας από αυτούς τους δύο) συγκεκριμένη (κάποιο πολιτικό πρόσωπο). Εξέθεσε έτσι εαυτόν στο στοιχειώδες ερώτημα που άρθρωσε ο Αδιάγραπτος Λοβέρδος: «Ποιος;». Αποκάλυψε μόνος του ότι ξέρει μόνο τι θέλει να αποφύγει, και όχι τι θέλει να επιτύχει.

Μετά την κατακραυγή, ο Ανδρουλάκης φάνηκε να επιδεινώνει τον αυτοεγκλωβισμό του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «άγνωστος Χ». Αν πάρει κανείς τη δήλωση τοις μετρητοίς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να ομολογεί ότι ζητεί εντολή από τους πολίτες χωρίς να έχει ο ίδιος κατασταλάξει ποιος θέλει να κυβερνήσει τη χώρα. Δεν ξέρει ακόμη. Θα δει.

Ο βουλευτής, ο πρόεδρος και ο αντίλαλος του Κουτσούμπα.

Γιατί ξενίζει τόσο πολύ αυτή η θέση; Ισως επειδή το ακροατήριο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται –όχι μόνο αυτοί που το ψηφίζουν, αλλά κι εκείνοι που θα μπορούσαν δυνητικά να το (ξανα)επιλέξουν– ψηφίζει στρατηγικά. Εννοεί δηλαδή και ασκεί την ψήφο του ως μέσο για να προκαλέσει συγκεκριμένο μετεκλογικό αποτέλεσμα: Συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Σε αυτό το ακροατήριο, το ανδρουλακικό ΠΑΣΟΚ λέει τι απορρίπτει χωρίς να διευκρινίζει τι προτείνει. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζεις κυβέρνηση ή πρωθυπουργό, ψηφίζεις απλώς ΠΑΣΟΚ. Για ποιον σκοπό; Για να είναι ισχυρό και να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Αυτό ακριβώς προτείνει στους ψηφοφόρους του και ο Κουτσούμπας: Να ψηφίσουν το Κόμμα για να είναι ισχυρό και «να έχει αντί για δεκαπέντε, 30 ή 40 βουλευτές» απέναντι στην όποια μελλοντική κυβέρνηση.

«Ποιος;». «Πώς;». Για τους ψηφοφόρους εκείνους που αντιστάθηκαν στους εκτροχιασμούς, τα ερωτήματα αυτά προηγούνται της εκλογικής απόφασης. Για το ΠΑΣΟΚ έπονται. Στο «ποιος;» και το «πώς;» απαντάει: «Ψηφίστε και βλέπουμε».

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *