Αναζήτηση

Ανεμογεννήτριες: Η ορθολογική προσέγγιση

Πολύς θόρυβος και κοινωνικές αντιδράσεις προκαλούνται τελευταία σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.


Το θέμα είναι μεγάλο και δύσκολα μπορεί να αναλυθεί στις λίγες γραμμές ενός άρθρου.


Το Lepantoporto θα προσπαθήσει να εκθέσει μια μικρή πτυχή του προβλήματος, αυτή που

αφορά τον τρόπο που η κοινωνία και οι φορείς της μπορούν να παρέμβουν.


Ακούγονται πολλά και από πολλούς «ειδήμονες» που εκ του αποτελέσματος θα φανεί ότι απλά πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης.


Επιγραμματικά λοιπόν:

Η κατασκευή ενός έργου επιτρέπεται εφόσον εναρμονίζεται με την χωροταξική και περιβαλλοντική διάσταση που διέπει την περιοχή ένταξής του.


Για να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αποτρέψει την κατασκευή του θα πρέπει να τεκμηριώσει ότι το έργο δεν τηρεί μία από τις δύο αυτές παραμέτρους.


Όσον αφορά την πρώτη παράμετρο, την χωροταξική, θα πρέπει να πείσει ότι το έργο έρχεται σε σύγκρουση με άλλες υπάρχουσες ή και προγραμματιζόμενες (αποδεδειγμένα) χρήσεις της περιοχής.


Όσον αφορά την δεύτερη παράμετρο, την περιβαλλοντική, θα πρέπει να πείσει ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μεγάλες και σε κάθε περίπτωση το περιβαλλοντικό ισοζύγιο με την κατασκευή του έργου είναι αρνητικό.


Συμπερασματικά:

Για τα αιολικά πάρκα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί το δεύτερο γιατί τα έργα αυτά είναι περιβαλλοντικά, δηλαδή εισφέρουν θετικά στο μακρο-περιβαλλοντικό ισοζύγιο.


Απομένει λοιπόν να τεκμηριωθεί ότι η κατασκευή του έργου αντιβαίνει στην πρώτη παράμετρο, την χωροταξική, συγκρούεται δηλαδή με άλλες χρήσεις της εγγύτερης περιοχής.


Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανατροπής της κατασκευής του έργου ή μάλλον υπάρχει η σύγκρουση με την συντεταγμένη πολιτεία με αβέβαιο όμως και εκεί αποτέλεσμα.
50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων