Αναζήτηση

Ανοχή στην ανυπακοή!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Εάν μπορούσαμε να μεταφερθούμε λίγα χρόνια πριν, την εποχή που στις περίφημες λαοσυνάξεις για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες ο Μακαριστός Χριστόδουλος ύψωνε το λάβαρο της Επανάστασης του 21, θα διαπιστώναμε ότι ήταν τόσες πολλές και τόσο αλλοπρόσαλλες οι μετατοπίσεις, που ο πολιτικός χάρτης δύσκολα θα μπορούσε να κατανοηθεί με πολιτικο-ιδεολογικούς όρους.

Στην ομάδα υπό την επωνυμία "υποστηρικτές Χριστόδουλου", διαγκωνίζονταν διαφορετικής προέλευσης πολιτικοί, όπως ο Καραμανλής ο Β’ που υπέγραψε και το σχετικό αίτημα, ο υποστηρικτής του μεταρρυθμιστικού κέντρου Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος Καρατζαφέρης, στελέχη του παλιού "καλού' πατριωτικού ΠΑΣΟΚ ( Παπαθεμελής, Καστανίδης), ο Κώστας Λαλιώτης, ο Αριστερός δημοσιογράφος και μετέπειτα υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκης.


Ανάμεσα σε αυτούς και ο φιλελεύθερος αστός Kωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος - προς γενική έκπληξη - συντάχθηκε ανεπιφύλακτα με τον Μακαριστό τη στιγμή που ο ύπατος πολιτειακός παράγοντας - ο ΠΤΔ Στεφανόπουλος - που για πολλούς θεωρείτο ότι δεν είχε απεμπολήσει τη λογική της παλιάς θρησκευόμενης "λαϊκής" δεξιάς, έστελνε "ραπόρτο" στο Χριστόδουλο στο οποίο ανέφερε ότι οι συλλεγείσες υπογραφές (τρία εκατομμύρια περίπου!) δεν μπορούν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος - τελεία και παύλα.


Ήταν τότε που πολλοί συνειδητοποίησαν ότι η θεσμική θωράκιση της χώρας προϋπέθετε την παρουσία πολιτικών διατεθειμένων να επιδιώξουν τη σύγκρουση ενάντια σε μια πολιτική κουλτούρα που λειτουργούσε ανασταλτικά και ακυρωτικά σε κάθε προσπάθεια ισονομίας και κράτους δικαίου.


Ο Κυριάκος Μητοτάκης, όταν εκλέχτηκε, θεωρούταν από πολλούς πως εκπροσωπούσε τη φιλελεύθερη πλευρά της ΝΔ, κι ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος να επιτύχει ένα θεσμικό εξορθολογισμό της χώρας.

Η μέχρι σήμερα πορεία του δεν δικαιώνει τη συγκεκριμένη άποψη – το εντελώς αντίθετο.


Δυστυχώς, σε ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας η κυβέρνηση στο μέτωπο που άνοιξε με την Εκκλησία δεν έδειξε αποφασιστικότητα, υποχώρησε και ηττήθηκε κατά κράτος.


Πριν από λίγο, στο ραδιόφωνο, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, δήλωνε: "Εμείς δείξαμε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;"


Κάπως έτσι θα πορευτεί η χώρα...

125 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων