Αναζήτηση

Απορίες και πολλά Ε ρ ω τ η μ α τ ι κ ά !

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Εάν πολιτική είναι η δημιουργία συλλογικών υποκειμένων που ως στόχο έχουν την προαγωγή του γενικού συμφέροντος, τότε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην πόλη μας τέτοια συλλογικά υποκείμενα ουδέποτε υπήρξαν - ή, αν υπήρξαν – υπήρξαν πριν από πολλά χρόνια και πλέον δεν τα θυμόμαστε.

Τα χρόνια που εγώ θυμάμαι, σ' αυτήν την πόλη, ήταν λίγοι αυτοί που έμπαιναν στον κόπο να ενδιαφερθούν για το συλλογικό αγαθό και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που συμμετείχαν στη συζήτηση σχετικά με την οργάνωση του συλλογικού μας βίου. Ό,τι βιώναμε ως πολιτική, δεν ήταν οι πολιτικές συνομαδώσεις που επιδιώκουν το κοινό καλό, αλλά οι ατομικές επιδιώξεις που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπιζαν το δημόσιο σαν ανεξάντλητη πηγή πόρων.

Σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, στην πόλη μας, η πολιτική συχνά διεξαγόταν με τους εξής όρους:

Εντολείς και εντολοδόχοι, σε αγαστή συνεργασία, επεδίωκαν την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων. Οι μεν πρώτοι με το να διεκδικούν δημόσιους πόρους, οι δε δεύτεροι, με το να αποφεύγουν τις αναγκαίες για τη δημοκρατία συγκρούσεις – προείχε η επανεκλογή τους

Αυτός ο (συμφεροντολογικός) δυισμός πρέπει να είναι μια από τις βασικές αιτίες που στην πόλη έχουν απομείνει λίγοι που ενδιαφέρονται για το δημόσιο αγαθό κι ακόμα πιο λίγοι αυτοί που έχουν κατανοήσει ότι δημοκρατία είναι η προστασία του δημόσιου αγαθού αντί της ατομικής προσόδου.


Ο χώρος του λιμανιού εδώ και μήνες βιώνει την απόλυτη παρακμή. Η καθυστέρηση μεγάλη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη, με αποτέλεσμα να οργιάζουν φήμες και υποψίες – όπως είπαμε άλλωστε, το πολιτικό παρελθόν μας το επιτρέπει. Πολλές λοιπόν οι φήμες, πολλοί και οι συμπολίτες που πιστεύουν ότι η καθυστέρηση πιθανόν να οφείλεται σε σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε επαγγελματίες και αιρετούς.


Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα το προτιμούσα όμως να συμβαίνει, αντί να συμβαίνει κάτι άλλο που επίσης φημολογείται.

Ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην ανικανότητα της δημοτικής αρχής να φέρει σε πέρας το έργο.


Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την πόλη

254 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων