Απόδραση στην κανονικότητα

Τα τελευταία δύο χρόνια, κοινωνία και οικονομία έφτασαν στα όρια της κατάρρευσης, όμως ο συνδυασμός του εμβολιασμού σημαντικού μέρους του πληθυσμού και της επικράτησης μίας λιγότερο επικίνδυνης μετάλλαξης, αναπτέρωσαν τις προσδοκίες.

Δεν έχουν πια έλλειψη οι μάσκες στα σουπερμάρκετ και στα φαρμακεία και έτσι θα εξακολουθήσει να συμβαίνει από την Πρωτομαγιά και στο εξής. Μάσκες θα φοράμε μόνο στους εσωτερικούς χώρους, όσοι θέλουν, καθώς πλέον το καλοκαίρι που ανοίγεται μπροστά μας αποχαρακτηρίζεται από την πανδημία.
Οι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών επιστήμονες, διαπιστώνουν αποσυμπίεση της κατάστασης, αποκλιμάκωση των περισσότερων σκληρών δεικτών. Μία τάση που συμπλέει με την μύχια επιθυμία αυτών και των κυβερνώντων να θέσουν τη χώρα σε νέα τροχιά, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όρια κατάρρευσης
Τα τελευταία δύο χρόνια, κοινωνία και οικονομία έφτασαν στα όρια της κατάρρευσης, όμως ο συνδυασμός του εμβολιασμού ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού και της επικράτησης μίας λιγότερο επικίνδυνης μετάλλαξης, αναπτέρωσαν τις προσδοκίες.
Κρίνοντας – όπως και κάθε άλλη οικονομία – ότι το άνοιγμα στον τουρισμό είναι επιβεβλημένο, η χώρα βλέποντας ότι τα πρώτα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη έλευση εκατομμυρίων τουριστών.

Ούτε ένα ευρώ
Η προσπάθεια να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, γίνεται εμφανής με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού όχι μόνο για τους τουρίστες που θα έρθουν εδώ απ’ όλο τον κόσμο αλλά και για τους ντόπιους ανεμβολίαστους, που θα μπορούν να ψωνίζουν, να τρώνε και να πίνουν χωρίς προσκόμματα.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι η πανδημία βρίσκεται σε διαρκή αποκλιμάκωση τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.
Σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο το οποίο μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και σε μια διαδικασία αυξημένης μεταδοτικότητας.
«Θεωρούμε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ξανά οι αριθμοί

Το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, και ενώ οποιοσδήποτε περιορισμός ή ενδοιασμός για συνωστισμό σε κλειστούς χώρους είχε αρθεί, τα επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν μείωση κατά 19% στον αριθμό των διαγνώσεων και κατά 39% στους θανάτους. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε υποχώρηση της τάξης του 13%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 20%.
«Συνολικά βλέπουμε διαρκή αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα συμβατή με την ύφεση της επιδημίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ομως με τον αριθμό των νεκρών να μην σταθεροποιείται σε μικρά νούμερα, και τον μηχανισμό εξέλιξης του ιού να παραμένει ακατανόητος, η μετάβαση της χώρας σε κατάσταση κανονικότητας, εγκυμονεί κινδύνους.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *