Αναζήτηση

Αυστρία: Σε lockdown εκατομμύρια ανεμβολίαστοι πολίτες

Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, μόλις οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 στις ΜΕΘ φτάσουν στο 30%


Protagon Team


Εκατομμύρια πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πρόκειται σε λίγες ημέρες να μπουν σε lockdown στην Αυστρία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά εκτινάχθηκε και η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξάνεται καθημερινά.

Το lockdown, σε αυτή τη φάση, αφορά την περιφέρεια της Ανω Αυστρίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί, μετά τις συμβουλές των ειδικών, αποφάσισαν να επιβάλουν από τη Δευτέρα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως γράφει ο Guardian.


Η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και το υψηλότερο ποσοστό στις μολύνσεις από τις εννέα περιφέρειες της Αυστρίας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι ανεμβολίαστοι, όχι απλώς δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κομμωτήρια και μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα να βγουν ούτε από το σπίτι, παρά μόνο αν συντρέχουν λόγοι εργασίας, αν είναι απαραίτητη η μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο, καθώς και για λόγους σωματικής άσκησης.


H περιφέρεια της Ανω Αυστρίας θα είναι η πρώτη που αναμένεται να περάσει στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) του επιδημιολογικού χάρτη της Αυστρίας. Μία περιοχή εντάσσεται στην υψηλότερη θέση της κλίμακας, δηλαδή στο επίπεδο 5, όταν το 30% από τις κλίνες ΜΕΘ έχει καταληφθεί από άτομα με λοίμωξη Covid. Το τρέχον επίπεδο στην περιοχή είναι 20% και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ως εκ τούτου οι ειδικοί εκτιμούν ότι το lockdown είναι θέμα ωρών.


Διευκρινίζεται ότι στη Βόρεια Ελλάδα η κάλυψη στις ΜΕΘ-Covid φτάνει στο 97%, ενώ στην επικράτεια είναι 88%.


«Σύμφωνα με το σχέδιο, απέχουμε πράγματι λίγες ημέρες από το να επιβληθεί το lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, προσθέτοντας ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην Αυστρία είναι «ντροπιαστικά χαμηλό». Περίπου το 65% του πληθυσμού της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο για τον κορονοϊό (στην Ελλάδα το 61%), σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία. Η Αυστρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, εκτός από το Λιχτενστάιν, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).


Πολλοί Αυστριακοί είναι δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό, μια τάση που υποστηρίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο. Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων στην Αυστρία σημειώνεται σε μια περίοδο που τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ήπειρο, αντιμετωπίζουν μερικούς από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν ημερήσιους αριθμούς θανάτων στον κόσμο.


Ολλανδοί ειδικοί συνέστησαν την Πέμπτη μερικό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης, από τότε που τα εμβόλια διατέθηκαν ευρέως. Αντιθέτως, η Αυστρία θέλει να αποφύγει την επιβολή επιπλέον περιορισμών σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


32 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων