Αναζήτηση

Α ν α π α ρ ά σ τ α σ η της Ναυμαχίας! μεγάλη απώλεια...

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Στη Ναύπακτο, υπάρχει πλούτος φυσικός και μάλιστα σε αφθονία. Αυτό που δεν υπάρχει σε αφθονία είναι κάποια πολιτιστική παράδοση.


Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα κυρίαρχες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη, παραμένουν εκείνες οι εκδηλώσεις που ανακυκλώνουν το είδος τυποποιημένου πολιτισμού που εδώ και πολλά χρόνια οργανώνονται από κάποια πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα της χώρας με κύριες αναφορές στα "ήθη και τα έθιμα", τις εμποροπανηγύρεις, τη γιορτή του τσίπουρου, τη γιορτή του βραστού και τη γιορτή του μπακλαβά - ένα κοστοβόρο, συχνά ανούσιο και εσωστρεφές "συνεχές" εκδηλώσεων που πολλές φορές μας κάνει να απορούμε ποιος ο λόγος ύπαρξης τους.

Τα τελευταία χρόνια στη Ναύπακτο, αν υπήρξε κάποια διαφορετική, εξωστρεφής και κοσμοπολίτικη πολιτιστική εκδήλωση - που επιπλέον τοποθετούσε την πόλη και σε ένα κέντρο ενδιαφέροντος που ξεπερνούσε τα στενά της όρια - δεν ήταν άλλη από την αναπαράσταση της ναυμαχίας. Μια εκδήλωση που τείνει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ένα από τα πλέον ισχυρά brand που είχε ποτέ στα χέρια του ο Δήμος Ναυπακτίας. Μπορεί για κάποια χρόνια η αναπαράσταση να υπήρξε ένα δαπανηρό "ιβέντ" στα όρια του κιτς, ένα pastiche φανταχτερών εικόνων με ιπτάμενες χορεύτριες, απανωτές εκρήξεις και διασταυρούμενα λέιζερ που περισσότερο θύμιζαν "πόλεμο των Κλίνγκον" παρά ναυμαχία του δέκατου έκτου αιώνα, στη συνέχεια όμως - και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια - τα πράγματα διορθώθηκαν.

Από το 2011 η αναπαράσταση έπαψε να είναι μια πνιγμένη στο θόρυβο και την υπερβολή "Αμερικανιά" και σιγά σιγά άρχισε να μετατρέπεται σε μια απέριττη και δωρικά λιτή παράσταση με σεβασμό στο ιστορικό πλαίσιο, με πολλούς και καλά κρυμμένους συμβολισμούς, που κατόρθωναν εν πολλοίς να αναπαριστούν ένα ιστορικό γεγονός με τρόπο που να δημιουργεί την υπόνοια ότι κάτι πραγματικό μεγάλο συνέβη εκείνο το μακρινό δέκατο έκτο αιώνα. Είναι απώλεια για την πόλη το ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση.459 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων