Αναζήτηση

Α ν ε μ ε λ ι ά...και συνέπειες

του Λεωνίδα Αναγνώστου

*Ο Λεωνίδας Αναγνώστου είναι γιατρός μικροβιολόγος, π. Ερευνητής Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα κρούσματα αυξάνονται και εκείνο που παρατηρώ συχνά είναι μια ανεμελιά όσον αφορά τα στοιχειώδη μέτρα που προτείνονται από όλους τους αρμόδιους. Ίσως γιατί κάποια πράγματα δεν γίνονται κατανοητά από τους πολλούς που τα ακούνε.


Τι νομίζω οτι δεν έχει γίνει κατανοητό

Δεν έχει γίνει κατανοητό η έννοια του ασυμπτωματικού φορέα . Ο ασυμπτωματικός φορέας δεν έχει συμπτώματα της νόσου, έχει όμως τον ιό επάνω του και δυνητικά μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλον που δεν είναι μολυσμένος.


Ως ασυμπτωματικός αισθάνεται υγιής, όμως επειδή είναι φορέας πρέπει να φορά μάσκα όπως πρέπει να φορά μάσκα και όποιος αισθάνεται υγιής και δεν γνωρίζει αν είναι φορέας. Αλλά και αν υποθέσουμε ότι έχει κάνει το τεστ και είναι αρνητικός πάλι πρέπει να φοράει την μάσκα γιατί το τεστ ήταν αρνητικό μέχρι την στιγμή που το έκανε και δεν είναι προστατευμένος από μελλοντική μόλυνση.


Η μάσκα δεν προστατεύει 100 %, κανένας δεν το ισχυρίζεται αλλά σε συνάρτηση με την απόσταση το ποσοστό προφύλαξης τείνει στο 100% δηλαδή ξεπερνάει το 90 % που σημαίνει ότι ελαχιστοποιεί την μετάδοση.


Δυστυχώς όλοι οι κορωνοϊοι και ο συγκεκριμένος της νόσου covid19 έχουν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς, γιατί μέσα σε ένα περιβάλλον συνωστισμού αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του ιού και η πιθανότητα να μολυνθούμε ή να μολύνουμε άλλους.


Τέλος, μετά από κάθε δραστηριότητα κατά την οποίαν έχουμε πιάσει διάφορα αντικείμενα κοινής χρήσης πλένουμε τα χέρια μας η και τα απολυμαίνουμε με κάποια γέλη με οινόπνευμα 70 % ή και με σκέτο οινόπνευμα..


Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις και καθαρίζουμε σχολαστικά τα χέρια και απαιτούμε και από τους άλλους να φοράνε μάσκα και να την φοράνε σωστά

34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων