Αναζήτηση

Α ν ε μ ο γ ε ν ν ή τ ρ ι ε ς

Ασύμβατες οι αντιλήψεις πολιτείας και κοινωνίας.


Από σαράντα κύματα περνά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα των αιολικών πάρκων στον Ελλαδικό χώρο.

Κάνοντας μία χρονική αναδρομή παρατηρούμε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων δεν υπήρξε συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με τα χωροταξικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, καθώς και τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με το παραγόμενο ενεργειακό μείγμα.

Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Οι λόγοι ξεκινούν από την ελλειπή ενημέρωση, αλλά υπάρχουν και πραγματικά χωροταξικά δεδομένα και χρήσεις που ανατρέπονται.

Τελευταία η αντίθεση έχει κορυφωθεί από το γεγονός της πυκνότητας εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει βουνοκορφή ακάλυπτη, ο απόλυτος βιασμός του τοπίου!


Όσον αφορά την περιοχή μας το νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω εγκατάσταση, με αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση του ορίζοντα.

Μετά την κατάληψη των βουνοκορφών της Κλόκοβας που συνεχίζεται, ήρθε η σειρά της Βαράσοβας.


Κάτι πρέπει να γίνει και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η Πολιτεία να επανεξετάσει τον χωροταξικό ή και τον ενεργειακό σχεδιασμό της.

Δεν γίνεται διαφορετικά.

Οδηγούμαστε στην απόλυτη ανατροπή της σ υ ν έ χ ε ι α ς του περιβάλλοντος χώρου. Το α ύ ρ ι ο δεν θα έχει σχέση με το χ θ ε ς.

.


58 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων