Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Βαθιά ύφεση 6% σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού, η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση άνω του 7% και 9% η Ευρωζώνη. Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προβλέπει δραματική ύφεση 7,6%, στην οποία θα περιπέσει η διεθνής οικονομία εάν ξεσπάσει νέο κύμα κορωνοϊού εντός του 2020 – πρόκειται για τη δραματικότερη ύφεση των τελευταίων 100 ετών. Διαφορετικά, η ύφεση θα είναι της τάξεως του 6% (έναντι 5,2% που προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα). Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η πανδημία κατατρώγει την παγκόσμια

οικονομία, εξ ου και οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αποσύρουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Εάν το πράξουν, τότε η οικονομική και κοινωνική βλάβη θα είναι μακρόχρονη.  Με το καλό σενάριο του 6% εκτιμάται πως θα υπάρξει ανάκαμψη περίπου στα προ κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2021. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, σε αυτές τις συνθήκες, το να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα στην κανονικότητά της είναι πολύ δύσκολο, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει βελτίωση, η οποία θα έχει το σχήμα V, διότι συνεχίζεται η άρση των περιορισμών, με κάποιους κλάδους να μπορούν να λειτουργήσουν ξανά», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λοράνς Μπουν. «Εντούτοις, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και η διασκέδαση καθώς και άλλοι κλάδοι δεν θα λειτουργήσουν όπως πριν, και η εκτίναξη θα γίνει άμεσα, αλλά το να επανέλθουν όπου ακριβώς ήταν, είναι δυσκολότατο», προσθέτει.

16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων