Αναζήτηση

«Βαρύς» Δεκέμβριος στις ΜΕΘ με 650 – 700 διασωληνωμένους ασθενείς

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας -είπε- παραμένει υψηλό: «Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000»

«Ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, σε κάθε σημείο της χώρας, ο κίνδυνος έκθεσης είναι σταθερός», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι παρατηρούμε «σαφή ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων για δεύτερη εβδομάδα», σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο τα κρούσματα είναι κάτω των 6.000 ανά ήμερα, ενώ η διάμεση ηλικία βρίσκεται στα 37 έτη. Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας -είπε- παραμένει υψηλό: «Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000». Επισήμανε ότι υπάρχει, επίσης, μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά από 8 εβδομάδες διαρκούς αύξησης. Πλέον, κατά μέσο όρο είναι 427 εισαγωγές ανά ημέρα. Σημείωσε δε ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών. Η ίδια τόνισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά γύρω στους 700, για να προσθέσει ότι αυτή την στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID βρίσκεται στο 80% και 67% στις απλές κλίνες. Βάσει πάντως των στοιχείων,το Rt είναι 0,96 και έτσι καθ’ όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουμε 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς.

Τρίτη δόση Η καθηγήτρια υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για χορήγηση της 3ης δόση, γνωστοποιώντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιστατικό με σοβαρό σύμπτωμα όσων έλαβαν την 3η δόση, καθώς επίσης δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος σε άτομο που κόλλησε 2 εβδομάδες μετά την χορήγηση της 3ης δόσης. Συμπλήρωσε δε ότι είναι «σημαντική η 3η δόση για την μείωση της διασποράς στην κοινότητα». Αναφερόμενη στη μετάδοση από τα παιδιά, είπε ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά και κατά τις γιορτές θα πρέπει να κάνουν self test. Την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων ήδη την βλέπουμε είπε, «με μείωση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία». Πλατφόρμα 5-11 ετών Η κ. Παπαευγγέλου υπενθύμισε ότι αύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιαστικά ραντεβού για τις ηλικίες 5-11 ετών. Επ’ αυτού, επικαλέστηκε τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τα «εξαιρετικά», καθώς 5 εκατ. παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

Πιστοποιητικό νόσησης Ερωτηθείσα για την απόφαση της Επιτροπής να εισηγηθεί την τριμηνιαία διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, η κ. Παπαευαγγέλου απάντησε ότι «η βράχυνση της διάρκειας έγινε με βασικό κριτήριο την μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών», προσθέτοντας ότι -βάσει των στοιχείων που υπάρχουν- η Όμικρον θα έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, «κι όταν έχουμε παραλλαγές που προκαλούν επαναλοίμωξη, με γνώμονα αυτό πρέπει να φέρεις τον εμβολιασμό πιο κοντά». «Αυτό μας έκανε να βάλουμε την 3η δόση στο τρίμηνο και να προχωρήσουμε στη σμίκρυνση του πιστοποιητικού νόσησης», είπε.

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων