Αναζήτηση

Γέφυρα Ευήνου: Σκέψεις...

Αγαπητοί φίλοι, πριν λίγο καιρό τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στον Εύηνο ποταμό την καταστροφή της οδικής γέφυρας, καθώς και της ιστορικής γέφυρας του σιδηροδρόμου. Με αφορμή αυτό το γεγονός και με δεδομένο ότι η γέφυρα θα ξαναγίνει, μου έρχονται στο μυαλό διάφορες σκέψεις όσον αφορά το αρχιτεκτονικό κομμάτι το οποίο είναι πέραν του τεχνικού...


Γράφει ο Χρήστος Παγανιάς

Θεωρώ ότι η όποια επισκευή ή ανακατασκευή όπως φαίνεται ότι θα αποφασιστεί της γέφυρας, δεν θα πρέπει κατ' εμένα να είναι ένα γεφύρι από ένα κομμάτι τσιμέντο στατικά άρτιο που θα μας επιτρέπει να περάσουμε στην απέναντι όχθη... Από τη στιγμή που θα δαπανηθούν για τον σκοπό αυτό αρκετά εκατομμύρια ευρώ, δική μου πρόταση είναι η γέφυρα αυτή να αποτελέσει και πόλο έλξης επισκεπτών.

Για τον λόγο αυτό, οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων Αιτωλοακαρνανίας, θα πρέπει να πάρουν θέση, να προτείνουν, για να χρησιμοποιηθεί η αρχιτεκτονική και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ώστε να μετατραπεί το έργο αυτό σε ανταγωνιστικό για την περιοχή, σε συνδυασμό με το τουριστικό ενδιαφέρον που έχει ο τόπος όσον αφορά τις παραλίες, το όρος Βαράσοβα την αρχαία Καλυδώνα και την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, καθώς αποτελούν ένα ενιαίο επισκέψιμο κομμάτι κατά μήκος της ακτογραμμής του πατραϊκού κόλπου.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι πάντα η αρχιτεκτονική ήταν αυτή που ανέδειξε και αναδεικνύει τον πολιτισμό μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Η εκμάθηση της αρχιτεκτονικής της Ιταλίας, αποτελούσε στο παρελθόν μέρος της ανώτερης εκπαίδευσης της υψηλής κοινωνίας, ο δε θαυμασμός και η κατανόηση της αρχιτεκτονικής από μέρος εκπαίδευσης αλλά και ενδιαφέροντος, έγινε αργότερα τάση για τον τουρισμό σήμερα.


Βλέπουμε ότι εξαιτίας της γοητείας που ασκούν κάποιοι αρχιτέκτονες με τα έργα τους σε διάφορες πόλεις, όλο και περισσότερα μέρη από αυτά αναδεικνύονται σε τουριστικούς προορισμούς, σε αρκετές δε από αυτές τις πόλεις αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα χρησιμοποιούνται ως διαφημιστικό εργαλείο, προσπαθώντας να τονίσουν και να αναβαθμίσουν την ποιότητα μιας πόλης, αλλά και την επισκεψιμότητα....


Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε και εμείς με την κατασκευή (ανακατασκευή),της γέφυρας του Ευήνου, να μετατρέψουμε τη γέφυρα αυτή σε ένα τουριστικά εμπορεύσιμο αγαθό, διότι η αρχιτεκτονική είναι κάτι παραπάνω από μία εικόνα, είναι ένα σύμβολο που θα μείνει στην περιοχή, στον κάθε επισκέπτη.

Είναι η ευκολότερη αναγνώριση ενός τόπου, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται στη μνήμη των επισκεπτών μιας περιοχής για πάντα.

75 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων