Γαλατάς: Δυναμικές κινητοποιήσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συστάθηκε μετά την κατάρρευση της γέφυρας και την διαπίστωση των σοβαρών προβλημάτων που αυτή επέφερε σε επιστολή της προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, υπουργούς, βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Περιφερειάρχη και αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες καθώς και στους δημάρχους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Η ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας:

Αξιότιμοι κύριοι, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική κατέρρευσαν.
Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Για τα προβλήματα αυτά, είστε ενήμεροι. Τα έχουμε ανακοινώσει με σχετικά Δελτία Τύπου.
Οι Δήμοι Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια περιορισμού της οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων, μερίμνησαν άμεσα και κατέστη εφικτή η ατελής διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια Γαυρολίμνης και η χρήση της Ιόνιας Οδού χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και κάτοικοι της Κοινότητας Γαλατά, πήραν την πρωτοβουλία και στις 21 Ιανουαρίου του 2022 απέστειλαν ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση στον τότε Αιτωλοακαρνάνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, στους βουλευτές του Νομού Αιτ/νίας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην Αντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Αιτωλ/νίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στους Δημάρχους των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π. Μεσολογγίου, στους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π.Μεσολογγίου, στους Προέδρους των Κοινοτήτων Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου, στον Πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Ευηνοχωρίου, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Ευηνοχωρίου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με την οποία τους καλούσαν σε προγραμματισμένη ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στην πλατεία της Κοινότητας Γαλατά.
Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η εν λόγω Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Γαλατά.
Η Γενική Συνέλευση, με ομόφωνη απόφασή της, μεταξύ των άλλων, απηύθυνε έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

 • Να αναζητήσουν τρόπους άμεσης και προσωρινής αποκατάστασης της επικοινωνίας των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου με το Μεσολόγγι, την πρωτεύουσα του νομού.
 • Να εξετάσουν το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης των προβλημάτων με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ ή με την επιδιόρθωση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γέφυρας.
 • Να μεριμνήσουν, το συντομότερο δυνατό, για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την επισκευή της υπάρχουσας οδικής γέφυρας ή με την κατασκευή νέας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση της 30ης Ιανουαρίου εξέλεξε 19μελή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με σκοπό την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα.
Στις 11 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η νεοσύστατη Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων των Κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Γαλατά και Περιθωρίου στο ύψος του Ευήνου, επί της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022.
Στη συγκέντρωση αναγνώστηκαν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε την κατασκευή νέας γέφυρας και αντιπλημμυρικών έργων στον Εύηνο. Ανακοινώθηκε ακόμα πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Πάτρα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.
Μετά τη σύσκεψη, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τη γέφυρα στον Εύηνο. Εκεί παρίσταντο και στελέχη του ΟΣΕ. Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, ο αντιδήμαρχοι Ναυπακτίας κ.κ. Παπαϊωαννίδης και Τραχύλης, καθώς και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Γαλατά κ. Μπαλωμένος και Περιθωρίου κ. Δαδάνης, οι οποίοι, ενημερώνοντας την Επιτροπή, ανέφεραν ότι ειπώθηκε πως είναι ρητή εντολή του πρωθυπουργού για την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων Γαλατά και Περιθωρίου με την πρωτεύουσα του νομού και ότι δόθηκε εντολή στους παριστάμενους αρμοδίους του ΟΣΕ για την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση μέχρι την κατασκευή της οδικής γέφυρας.

Πού βρισκόμαστε σήμερα:

 1. Με απόφαση της Περιφέρειας, εκτελούνται άλλα τρία δρομολόγια αστικής σύνδεσης των παρευήνιων Κοινοτήτων με το Μεσολόγγι, τα οποία είναι δωρεάν για τους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.
 2. Έρχεται γιατρός στα Περιφερειακά Ιατρεία Περιθωρίου μία και Γαλατά δύο φορές την εβδομάδα.
 3. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με σχετική απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής, στις 15 Μαρτίου 2022, ενέκρινε έργα αποκατάστασης της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας, προϋπολογισμού 2.054.838,71 ευρώ, προκειμένου αυτή, αφού επισκευαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων, μέχρι να κατασκευαστεί η νέα οδική γέφυρα, η οποία θα δώσει και την οριστική λύση.

Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Απεναντίας, υπάρχει μια ανησυχητική στασιμότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με φήμες που φτάνουν στ’ αυτιά μας για μεγάλες καθυστερήσεις στα ανακοινωθέντα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων της κατασκευής και επισκευής των δυο γεφυρών, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη.
Απαιτούμε:

 1. Την άμεση διευθέτηση του θέματος της οικονομικής αποζημίωσης των κατοίκων. Οι κάτοικοι των παρευήνιων Κοινοτήτων, που διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα, έχουν «πνιγεί» οικονομικά, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων.
 2. Την ανακοίνωση της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου, που διαμένουν στις πληγείσες Κοινότητες, στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
 3. Την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων μέσα από την κοίτη του ποταμού. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους δεξιά κι αριστερά της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό.
 4. Την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας.
 5. Την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας.

Τέλος, καλούμε τους κατοίκους του Γαλατά, του Περιθωρίου, του Ευηνοχωρίου και όλων των παρευήνιων Κοινοτήτων σε ανοιχτή λαϊκή ενημερωτική συγκέντρωση στην πλατεία της Κοινότητας Γαλατά την Κυριακή 10 Απριλίου του 2022 και ώρα 11:00΄. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν οριστικές δεσμεύσεις και απτές αποδείξεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων, θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο της Γαυρολίμνης, με ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Ιονίας οδού.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ & ΔΩΡΙΔΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ Ναύπακτος, 17 Μαρτίου 2023 Δελτίο Τύπου ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΜΕ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΜΕ Χτες […]