Αναζήτηση

Γιάννης Μπουλές: Διεθνής προβολή της Ναυπάκτου

Το ερώτημα του Lepantoporto που τέθηκε προ ημερών στο δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο πολιτισμού, τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και παράγοντες που εμπλέκονται με το θέμα της Ναυμαχίας ήταν:


Υφίσταται πρωτόκολλο συνεργασίας της Ναυπάκτου με Ευρωπαϊκές πόλεις με την ονομασία «Δίκτυο πόλεων -δρόμοι του Λεπάντο» που αφορά την προβολή της Ναυμαχίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποια η γνώμη σας; Πρέπει να αξιοποιηθεί και πώς ή να εγκαταλειφθεί;


Ο Γιάννης Μπουλές, επικεφαλής της παράταξης ΑΔΚΝ τοποθετείται με τρόπο σαφή και επισημαίνει ότι απαιτείται άμεση και πολυεπίπεδη υποστήριξη του δικτύου από το Δήμο Ναυπακτίας ώστε να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα των δράσεων του Δικτύου τα οποία μπορεί να είναι πολλά και μεγάλα στον πολιτισμό, στον τουρισμό και τη διεθνή προβολή της πόλης μας.

Η Ναύπακτος έχει την τύχη να είναι συνδεδεμένη με τη ναυμαχία του LEPANTO. Μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες που έγιναν στο παρελθόν με πολύ σημαντικές συνέπειες για τη Δυτική Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας.


Σε πολλές χώρες της Ευρώπης που πήραν μέρος στη Ναυμαχία το όνομα Lepanto είναι σε περίοπτη θέση. Το βρίσκουμε σε πλατείες, δρόμους κλπ. Κυρίως όμως το βρίσκουμε στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν διδαχθεί στο σχολείο τους για τη ναυμαχία του Lepanto και τη σημασία της για τη Δυτική Ευρώπη. Το βρίσκουμε στη συνείδηση που έχει διαμορφωθεί στη Δυτικοευρωπαϊκη κοινή γνώμη ως αποτέλεσμα πολλών πνευματικών και πολιτιστικών δράσεων που από το 1571 μέχρι σήμερα επηρέασαν και διαμόρφωσαν τη συναντίληψη ότι η Ναυμαχία του LEPANTO αποτελεί σταθμό για την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.


Η πόλης μας πολύ σωστά εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνει εβδομάδα εκδηλώσεων και προσκαλεί αντιπροσωπείες από τις πρεσβείες και τις χώρες που πήραν μέρος στη Ναυμαχία ώστε να δώσει στο ιστορικό αυτό γεγονός τη βαρύτητα που του αρμόζει.

Επίσης συμμετέχει με αντιπροσωπεία σε εκδηλώσεις που γίνονται σε άλλες χώρες ώστε μέσα από τη συνεργασία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των εκδηλώσεων αλλά και τη δημιουργία ενός μόνιμου φορέα που θα συντονίζει τη δράση όλων των φορέων που εκπροσωπούν τις χώρες τους στα διάφορα δρώμενα.


Συνεπώς το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ-ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ LEPANTO που δημιουργήθηκε στην προηγούμενη δημοτική περίοδο αποτελεί ένα σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν αρκεί όμως μόνο η δημιουργία του δικτύου.

Απαιτούνται μέτρα για την οργανωτική- διοικητική και πολιτική στήριξή του ώστε μεθοδικά και με πολλές δραστηριότητες να αποκτήσει το εκτόπισμα που αναλογεί στο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας.

Έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι το Δίκτυο έχει έδρα τη Ναύπακτο. Αυτό μας δίνει ένα πλεονέκτημα που σχετίζεται με την αναγνώριση του ρόλου της Ναυπάκτου στη σύγχρονη εποχή. Ο ρόλος αυτός όμως δεν είναι δεδομένος. Η πόλη μας πρέπει να τον αξιοποιήσει με ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα αποδείξουν στους εταίρους μας στο δίκτυο ότι πιστεύουμε και επενδύουμε σ’ αυτό. Μέχρι σήμερα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αντίθετα θα έλεγα ότι η απραξία σηματοδοτεί την επανάπαυσή μας στον τίτλο και όχι στις δράσεις που πρέπει να απορρέουν από τον τίτλο.


Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας την περίοδο 2011-2014 που βρισκόταν στο τιμόνι του δήμου Ναυπακτίας προσπάθησε να αναβαθμίσει τη συνεργασία των πόλεων με βάση το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας. Παρά τα δύσκολα οικονομικά της περιόδου υπήρξε εμπλουτισμός των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή φορέων από τη Βενετία και με στόχο κάθε χρόνο να έρχεται στη Ναύπακτο αντιπροσωπεία από μία πόλη από αυτές που πήραν μέρος στη ναυμαχία. Επίσης έγινε επέκταση του εορτασμού με εβδομαδιαίο συνέδριο στο οποίο καθηγητές και ιστορικοί ερευνητές παρουσίαζαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους γύρο από τη ναυμαχία και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην περιοχή της Μεσογείου.


Το επόμενο βήμα που είχαμε σχεδιάσει ήταν η συνεργασία των αρχιτεκτονικών σχολών των πόλεων που πήραν μέρος στη Ναυμαχία ώστε από κοινού ή συνδυαστικά να αξιοποιήσουμε προτάσεις και ιδέες ώστε να σχεδιασθεί η νέα μορφή της πλατείας του Λιμένα Ναυπάκτου και η μετονομασία της σε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ LEPANTO».

Το γεγονός αυτό το είχαμε επικοινωνήσει και κατά την επίσκεψή μας στη Μεσίνα της Σικελίας όπου βρήκε γόνιμο έδαφος. Προφανής στόχος ήταν η δημιουργία ενός έργου που θα αποτελούσε πολιτιστική αναφορά του δικτύου των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων στη βάση του ιστορικού γεγονότος της ναυμαχίας. Φυσικά δεν υπήρξε συνέχεια. Υπάρχει όμως σήμερα ευκαιρία ώστε να δοθεί συνέχεια τόσο σ ’αυτό όσο και σε άλλες κοινές δραστηριότητες των πόλεων του Δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό μέσω του Δικτύου θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε το δίκτυο να αποτελέσει σημαντικό Ευρωπαϊκό πολιτιστικό θεσμό.


Απαιτείται άμεση και πολυεπίπεδη υποστήριξη του δικτύου από το Δήμο Ναυπακτίας ώστε να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα των δράσεων του Δικτύου τα οποία μπορεί να είναι πολλά και μεγάλα στον πολιτισμό, στον τουρισμό και τη διεθνή προβολή της πόλης μας.


Ναύπακτος 5/9/2021

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΛΕΣ

Επικεφαλής "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας"

375 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων