Αναζήτηση

Γιάννης Μόρτζος. Θαυμαστής της Ναυπάκτου!

Γιάννης Μόρτζος

Εμβληματική μορφή της Τέχνης

Κορυφαίος Ηθοποιός και Σκηνοθέτης

Στενός Συνεργάτης του Κάρολου Κουν για 21 συναπτά έτη

Το Lepantoporto νοιώθει ιδιαίτερη τιμή που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του για μία Συνέντευξη, με την οποία"ξεδίπλωσε" την πολυσχιδή προσωπικότητά του.Ποιό ήταν το πρόσωπο ή παράσταση που σας γέννησε την Επιθυμία της υποκριτικής;


Η επιθυμία μου να γίνω Ηθοποιός ξεκίνησε από τα εφηβικά μου χρόνια όταν έβλεπα παραστάσεις διάφορων “ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΩΝ”που έρχονταν στη Σάμο. Βέβαια καταλυτικό ρόλο στην τελική μου Απόφαση ήταν όταν γνώρισα το μεγάλο Δάσκαλο του Θεάτρου ΚΑΡΟΛΟ ΚΟΥΝ, που με κέρδισε η προσωπικότητά του και η έντονη επιβολή του σε αυτό που επιζητούσα να πετύχω, με τον πιο σοβαρό τρόπο.

Μαζί με τον Δάσκαλο συνεργάστηκα για 21 ολόκληρα χρόνια και θεωρώ ότι κοντά του έζησα τον “ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ” του Θεάτρου. Όλες οι μέρες ήταν στιγμές αφάνταστης δημιουργίας και πνευματικού μεγαλείου. Με την διδασκαλία του ένοιωθα ότι ξεπερνούσα τη μίζερη καθημερινότητα και αποκτούσε πραγματικό νόημα η ζωή μου και η τέχνη μου.

Η πιο αξέχαστη και σημαντικότερη στιγμή της καριέρας σας, ποιά ήταν;


Όλες οι στιγμές ήσαν συναρπαστικές αλλά στη μνήμη μου έχει χαραχθεί η ημέρα εκείνη που βρέθηκα να πρωταγωνιστώ στους περίφημους “ΟΡΝΙΘΕΣ” του Αριστοφάνη, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το καλοκαίρι του 1975.


Ποιός ο ρόλος που σας αγγίζει και ίσως ταυτιστήκατε μαζί του;


Στη διάρκεια της καριέρας μου έχω ερμηνεύσει πάνω από διακόσιους μεγάλους ρόλους σε ανάλογα θεατρικά έργα. Ποτέ δεν ταυτίστηκα με τους ρόλους μου, αλλά ένας ρόλος που με χάραξε βαθειά είναι αυτός του “ΣΩΚΡΑΤΗ” στην περίφημη “ΑΠΟΛΟΓΙΑ” του.

Ερμηνεύοντας αυτόν τον γίγαντα της Σοφίας και της Αγάπης ένοιωθα να διαπερνά το σώμα μου και τη συνείδησή μου ένα ανεξήγητο συναίσθημα και να συνειδητοποιώ το περίφημο “ΓΝΩΘΙ ΣΕ ΕΑΥΤΟΝ”. Πιστεύω ότι χάρις σε αυτήν την ερμηνεία έγινα καλύτερος άνθρωπος και προπαντός πιο χρήσιμος στην κοινωνία.


Η τέχνη αντιγράφει τη ζωή ή η ζωή την τέχνη;


Θεωρώ ότι Τέχνη και Ζωή πάνε κοντά, δίπλα-δίπλα. Η κάθε μία παίρνει στοιχεία από την άλλη και έτσι δίνουν νόημα στην Ύπαρξή μας.


Υπάρχουν ήρωες σήμερα; Ποιοί είναι αυτοί.


Επειδή έχω ακούσει συχνά την ερώτηση “άν υπάρχουν σήμερα ήρωες” δηλώνω κατηγορηματικά ότι θεωρώ όλους τους ανθρώπους της εποχής μας μικρούς ήρωες, γιατί ο τρόπος που ζούμε σήμερα, τόσο σύνθετος και αβέβαιος, μόνο όταν αγωνίζεσαι ηρωικά μπορείς να επιβεβαιώσεις.

Υπάρχουν ήρωες στην Περιφέρεια που μένουν στην αφάνεια. Εκεί στην πόλη της Ναυπάκτου ξεχωρίζω μία σπουδαία γυναίκα που ζει μέσα στην βιοπάλη, αλλά την ίδια στιγμή προσφέρει ιδιαίτερο πνευματικό έργο γράφοντας εξαιρετικά ποιήματα.

Η Γεωργία Δούνη είναι τρανό παράδειγμα αλλά και υπόδειγμα πνευματικού ανθρώπου που κατορθώνει την καθημερινότητα να την μετατρέψει σε λυτρωτική ποίηση. Απορώ με τις τοπικές Αρχές, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη πώς δεν την έχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης της ντόπιας νεολαίας. Πιστεύω ότι αν ζούσε η Γεωργία στην Αθήνα θα ήταν πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό με την γλυκειά της ποίηση.


Το θέατρο θα επιζήσει μετά την έξοδο από το «τούνελ» της πανδημίας;


Ας ελπίσουμε ότι μόλις βγούμε από αυτήν την οδυνηρή κρίση που περνάμε, θα ζήσουμε καλύτερες πνευματικές μέρες με πολύ καλό θέατρο, Μουσική, Λογοτεχνία και ζωντανή Ποίηση.


Γνωρίζουμε ότι λατρεύετε τη Ναύπακτο. Θα σας δούμε με κάποια παράσταση στο μέλλον;


Επιθυμία μου μεγάλη είναι μόλις τελειώσει η απομόνωσή μας να κάνω μια μεγάλη θεατρική περιοδεία και βέβαια να επισκεφτώ την πανέμορφη και ιστορική Ναύπακτο.

262 προβολές0 σχόλια