Γιάννης Ράπτης: Ώ ρ ε ς Ε υ θ ύ ν η ς
Το ερώτημα του Lepantoporto που τέθηκε προ ημερών στο δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο πολιτισμού, τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και παράγοντες που εμπλέκονται με το θέμα της Ναυμαχίας ήταν:
Υφίσταται πρωτόκολλο συνεργασίας της Ναυπάκτου με Ευρωπαϊκές πόλεις με την ονομασία «Δίκτυο πόλεων -δρόμοι του Λεπάντο» που αφορά την προβολή της Ναυμαχίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ποια η γνώμη σας; Πρέπει να αξιοποιηθεί και πώς ή να εγκαταλειφθεί;
Ο Γιάννης Ράπτης, αντιδήμαρχος πολιτισμού την εποχή που συστάθηκε το “δίκτυο πόλεων-Δρόμοι του Λεπάντο” επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί “ένα στρατηγικό σχέδιο βελτίωσης της εικόνας της πόλης μας, με την «ισχυρή» επωνυμία και μετατροπής της σε επίκεντρο της πολιτιστικής Ευρώπης“.

Η Ναύπακτος αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα “θεματοφύλακα” της “Ναυμαχίας του Lepanto” που στη δυτική Ευρώπη έχει δημιουργήσει μια μακρά πολιτιστική παράδοση, με συμβολισμούς στην τέχνη, στην ιδεολογία και στην ίδια την Ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Η Ναυμαχία στο Δήμο μας αντιμετωπίστηκε μόνο σαν ένα τοπικό γεγονός, που ελάχιστα ξεπέρασε τα σύνορα της πόλης και δεν προβλήθηκε σαν επιχείρημα στο εξωτερικό.
Το όνομα Lepanto προσφέρεται σαν πρώτη τάξεως ευκαιρία ανάδειξης της Ναυπάκτου, σε κόμβο συνάντησης και συζήτησης με όλους τους ευρωπαίους «συγκληρονόμους» της ιστορίας.
Ένα στρατηγικό σχέδιο βελτίωσης της εικόνας της πόλης μας, με την «ισχυρή» επωνυμία και μετατροπής της σε επίκεντρο της πολιτιστικής Ευρώπης, δημιουργεί εύκολα μια κατασκευή με διαστάσεις νοητικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές, πέρα από οικονομικές και αισθητικές.
Στην πρώτη επαφή με τους Ιταλούς, πρότεινα τη δημιουργία Δικτύου Πόλεων, όλων των συγκληρονόμων της Ναυμαχίας του Lepanto, με επιχείρημα τις κοινές προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.
Βέβαια έβαλα σαν προϋπόθεση τον όρο της Έδρας του Δικτύου και τη δέσμευση να συντηρεί ο Δήμος Ναυπακτίας το γραφείο.
Η δημιουργία το 2015 ενός διεθνούς δικτύου με έδρα Ελληνική πόλη, ήταν δύσκολο εγχείρημα και αποτέλεσε πανελληνίως μοναδική περίπτωση.
Άμεσο υπήρξε το ενδιαφέρον από όλα τα κράτη της Μεσογειακής λεκάνης και όχι μόνο. Θυμάμαι τις πρώτες μέρες εδραίωσης του Δικτύου, την επίσκεψη τριών πρέσβεων (Κροατίας, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και Ουκρανίας) που κατέφθασαν μαζί, προκειμένου να ενταχθούν και οι χώρες τους. Τα ατέλειωτα τηλέφωνα πρεσβειών, έδειχναν το παράθυρο τεράστιων ευκαιριών (και οικονομικών), που άνοιξε η μικρή μας πόλη στην Ευρώπη και σ´ ολόκληρη την Μεσόγειο, με το διεθνές δίκτυο «Δρόμοι του Λεπάντο» και έδρα τη Ναύπακτο, με συμμετοχή 5 χωρών, 16 ευρωπαϊκών πόλεων, μιας περιφέρειας, πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων και επίσης πολλών υποψηφίων προς ένταξη. Σημειωτέον, ότι
η δημιουργία και λειτουργία του Δικτύου, δεν κόστισε στο δήμο Ναυπακτίας ούτε ένα ευρώ.

Αρχικές προτάσεις :
1. Διοργάνωση Ημερίδων σε Χώρες και Πόλεις που συμμετείχαν στη Ναυμαχία.
2. Οικονομική Επιδότηση για Ανταλλαγή Επισκεπτών για Δημιουργία Πολιτιστικών Δεσμών.
3. Πρόσκληση σε όλους τους Ευρωπαϊκούς Ιστιοπλοϊκούς Συλλόγους, για την συγκέντρωσή τους στα τέλη Αυγούστου στη Μεσσίνα και στη συνέχεια τον Διάπλου της Αδριατικής από τη Μεσσίνα στη Ναύπακτο «στο Κύμα της Ναυμαχίας του Lepanto».
Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη θα μαζευτούν στη Μεσσίνα (όπου θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εκεί για την προετοιμασία της Ναυμαχίας) και όλα μαζί θα αφιχθούν στη Ναύπακτο, στις αρχές της εβδομάδας των εκδηλώσεων της Ναυμαχίας, για να συμμετέχουν στην Αναπαράσταση της Ναυμαχίας που θα γίνεται στον κόλπο της Ναυπάκτου και όχι στο λιμάνι. Θα χρειαστεί λειτουργία γραφείου πληροφοριών, μέριμνας και διαχείρισης των σκαφών.
4. Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός για την Ανέγερση Μνημείου της Ναυμαχίας μεγάλων διαστάσεων, στο βορειοδυτικό ακρωτήρι του όρμου της Ναυπάκτου (Βαριά), που θα είναι ορατό από ξηρά, αέρα, θάλασσα.
5. Ανέγερση Μνημείου της Ναυμαχίας στην Πλατεία Λιμένος (που θα μετονομαστεί σε πλατεία Ναυμαχίας).
6. Τρισδιάστατες απεικονίσεις όλων των έργων που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου .
7. Τροχήλατο τρένο μεταφοράς κατοίκων και επισκεπτών στην ενοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων, του κάστρου με την παλαιά πόλη, αλλά και των παραλιών της.
8. Ανοιχτό διώροφο λεωφορείο για οδική ξενάγηση επισκεπτών στην περιοχή, με ατομική επιλογή γλώσσας.
9. Τρισδιάστατη Αναπαράσταση της Ναυμαχίας με χρήση ολογραμμάτων σε κάθε πόλη που συμμετέχει στο Δίκτυο.
10. Εντός του Κάστρου του Αντιρρίου, δημιουργία ξύλινου ανοιχτού θεάτρου.
Στόχος των προτάσεων:
· Να προσελκύσουμε επισκέπτες.
· Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες στις επιχειρήσεις.
· Να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις.
· Να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο.
· Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Σήμερα οι Ιταλοί με τους Ισπανούς κατανοώντας την πολύπλευρη ευκαιρία, εργάζονται ουσιαστικά για το Δίκτυο, καθ´ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο επετειακά, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή του πορεία.
Η πρόσφατη προσβλητική απαξίωση της πρόσκλησης του Δήμου της ιταλικής Μεσσίνας, από το θεσμικό εκπρόσωπο της πόλης μας, αποτελεί προσωπική του επιλογή και τη χρεώνεται ο ίδιος. Δημιουργεί βέβαια προηγούμενο στη σχέση μας με τους Ευρωπαίους και ενδεχομένως δύσκολο σημείο. Χρόνος επανόρθωσης υπάρχει.
Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα (ένας από τους κύριους στόχους του Δικτύου), βρίσκονται στο παράθυρο που μας χάρισε η ιστορία στην Ευρώπη. Ελπίζω να παραμείνει ανοιχτό.
Γιάννης Ράπτης