Αναζήτηση

Γιώργος Γούλας: "Εργαλείο εξωστρέφειας" η Ναυμαχία

Το ερώτημα του Lepantoporto που τέθηκε προ ημερών στο δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο πολιτισμού, τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και παράγοντες που εμπλέκονται με το θέμα της Ναυμαχίας ήταν:


Υφίσταται πρωτόκολλο συνεργασίας της Ναυπάκτου με Ευρωπαϊκές πόλεις με την ονομασία «Δίκτυο πόλεων -δρόμοι του Λεπάντο» που αφορά την προβολή της Ναυμαχίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποια η γνώμη σας; Πρέπει να αξιοποιηθεί και πώς ή να εγκαταλειφθεί;


Ο Γιώργος Γούλας, επικεφαλής της παράταξης "Ανανέωση και δημιουργία" τοποθετείται με τρόπο ευκρινή και επισημαίνει την ανάγκη αξιοποίησης αυτού του σημαντικού "εργαλείου" Ευρωπαϊκής προβολής της πόλης μας.

Πέρασαν 20 και πλέον χρόνια όταν (θητεία Δημάρχου Κώστα Κονίδα) ο Δήμος Ναυπάκτου τότε ξεκίνησε να αξιοποιεί το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου με κάποιες εκδηλώσεις, οι οποίες στην αμέσως επόμενη θητεία (Νταουσάνης Γιάννης) αναβαθμίστηκαν με πρωτοστάτη τον Αντιδήμαρχο Θόδωρο Τομαρά και έγιναν και οι πρώτες δράσεις εξωστρέφειας με επισκέψεις στο εξωτερικό και αδελφοποιήσεις πόλεων.


Έπειτα επί θητείας Παπαθανάση Θανάση και στον ενιαίο Δήμο Ναυπακτίας με Δήμαρχο τον Γιάννη Μπουλέ το επίπεδο των εκδηλώσεων και οι προσπάθειες εξωστρέφειας και αξιοποίησης της Ναυμαχίας αναπτυξιακά για το Δήμο μας συνεχίστηκαν. Έγιναν επισκέψεις και φιλοξενίες αποστολών και του Δήμου μας (με συμμετοχή Δημάρχων ή/και αντιδημάρχων) σε άλλες χώρες και από άλλες χώρες στο Δήμο μας και συνεχώς αναζητούσαμε σαν Δήμος πώς το μεγάλο αυτό πλεονέκτημα από την Ιστορία θα μας βοηθήσει περισσότερο.


Έτσι στην προηγούμενη θητεία με Δήμαρχο τον Τάκη Λουκόπουλο και πρωτοστάτη τον αντιδήμαρχο Ράπτη Γιάννη και έπειτα μαζί με τον Χρήστο Σαλαμούρα ξεκίνησε και η πολλά υποσχόμενη δράση με το Διεθνές Δίκτυο «Δρόμοι του Λεπάντο», με έδρα την πόλη μας, που δημιουργήθηκε με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις σχετιζόμενες με την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου και αφορά την προβολή της Ναυμαχίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και φάνηκε ότι πλησιάζαμε την σωστή «συνταγή» για το επόμενο μεγάλο βήμα της πολυπόθητης αξιοποίησής της.


Εγώ ως σύμβουλος αρχικά στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και η παράταξη μας αργότερα από το 2014 και έπειτα στηρίξαμε εποικοδομητικά όλες αυτές τις προσπάθειες ψηφίζοντας πάντα κάθε δράση και οι τοποθετήσεις μας αφορούσαν πάντα το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη αξία ως τουριστικός προορισμός μέσα από την αξιοποίηση του ιστορικού γεγονότος. Έτσι στο πρόγραμμά μας το όνομα Λεπάντο (Lepanto) και η αξιοποίηση της ναυμαχίας έχει κυρίαρχη θέση και ο καθένας μπορεί να ανατρέξει και να αφιερώσει λίγο χρόνο διαβάζοντας το.


Συνεπώς η παράταξή μας που στήριξε με την ψήφο της στο ΔΣ την δημιουργία του Δικτύου και κάθε δράση γύρω από αυτό, ξεκάθαρα το βλέπουμε θετικά και θεωρούμε πως αν οι στόχοι που μπήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε κατά τη συζήτηση του θέματος ακολουθηθούν μπορεί να αποτελέσει το σημαντικό επόμενο βήμα για δράσεις γύρω από την Ναυμαχία όλο το χρόνο σε συνεργασία με τις άλλες πόλεις του Δικτύου.

Απώτερος στόχος να γίνει ευρύτερα γνωστή η σχέση Ναύπακτος-Lepanto-Ναυμαχία της Ναυπάκτου- Battaglia di Lepanto και έτσι όλο και περισσότεροι ξένοι, κυρίως Δυτικοευρωπαίοι να αναγνωρίζουν την Πόλη μας ως το Lepanto της μεγάλης Ναυμαχίας που έχουν διδαχθεί στα σχολεία τους με όλα τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε τελικά από αυτό.

Στην παρούσα Θητεία όμως δημιουργούνται πολλά αναπάντητα ερωτήματα:


Γιατί μέχρι τώρα πέραν μιας (αξιοπρεπούς) εκδήλωσης αναπαράστασης το 2019 μαζί με τις εκδηλώσεις των κοντινών εκείνων ημερών όλες οι υπόλοιπες δράσεις εξωστρέφειας όπως και αυτή του δικτύου έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί; (Όλα τα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας σας αυτό μαρτυρούν και μάλιστα κανένα δεν έχει διαψευστεί)


Γιατί ενώ στο πρόγραμμα της παράταξης του Δημάρχου αναφέρονται επί λέξει: «Η διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου θα γίνεται με τρόπο αντάξιο του γεγονότος και ταυτόχρονη επιμήκυνση της περιόδου εορτασμού με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η διεύρυνση των σχέσεων του δήμου μας με τις αδελφοποιημένες πόλεις και η προσθήκη νέων αποτελούν στόχους μας. Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί το δίκτυο Αρχαιοτέρων Πόλεων της Ευρώπης και Καστροπόλεων.», η πορεία είναι αντίθετη.


Μια και η δημοτική αρχή Γκίζα συνδιοικεί με τις παρατάξεις των Μπουλέ και Νταουσάνη γιατί δεν σέβεται και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει αυτοί νωρίτερα και τις έχει αφήσει στα αζήτητα;

Συνεργάζεται π.χ. με την Μαρία Ζιαμπάρα (παράταξη Μπουλέ) που έχει εμπειρία στο θέμα, με τον Πρόεδρο του δικτύου Σαλαμούρα Χρήστο που ήταν και υποψήφιος με την παράταξη Γκίζα και σύμφωνα με τα δημοσιεύματά σας στις τελευταίες δράσεις του δικτύου ήταν απελπιστικά μόνος και αβοήθητος;


Αν συνεργάζονται όλοι οι παραπάνω γιατί έχουμε αυτή την εικόνα;

Αν δεν συνεργάζονται πώς σιωπούν για την πορεία αυτή των πραγμάτων;


Ποια η επικοινωνία με τον πρωτοστάτη της προσπάθειας Γιάννη Ράπτη;


Ελπίζουμε μέσα από το θέμα που προς τιμήν σας προσπαθείτε να αναδείξετε, να λάβουμε κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.


Το κυριότερο όμως είναι να γίνει αλλαγή πορείας, να βρεθεί η χρυσή τομή στα πράγματα ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, να μην απογοητευθούν όσοι ασχολήθηκαν στο Δήμο μας αλλά κυρίως οι άλλες πόλεις του δικτύου και τελικά το δίκτυο να προχωρήσει με οδηγό το Δήμο μας και να οδηγήσει στα οφέλη που προσδοκούμε.


Με τιμή,

Γιώργος Γούλας

Δημοτικός Σύμβουλος,

Επ. «Ανανέωση και Δημιουργία»

212 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων