Αναζήτηση

Γιώργος Κατσάνος: Τιμή και δόξα στους Αγωνιστές της Απελευθέρωσης


Οι - κατά καιρούς- αρχές της Ναυπάκτου τίμησαν , με διάφορους τρόπους τους Αγωνιστές- Πρωτεργάτες της Απελευθέρωσης. - Εκτός από τις προτομές του Νότη και του Δημητρίου Μπότσαρη υπάρχουν και τα ακόλουθα: 1ο).Στη Β πλευρά του Αγίου Δημητρίου υπάρχει μνήμα του Νικολάου και Χάιδως Τζαβέλλα (με ένα ή δύο λ ) με την επιγραφή: ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΝΤΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Φ. ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕΝ ΤΗΝ 10 ΜΑΪΟΥ 1872 Η ΧΑΪΔΩ ΦΩΤΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ

2ο) Στη δυτική πύλη του Κάστρου υπάρχει ο Πύργος Μπότσαρη.

Επιβλητικό Αρχοντικό, που μετά την Απελευθέρωση, δόθηκε στο Νότη Μπότσαρη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον αγώνα. - Ανήκει στο " Ίδρυμα Αίγλης και Νότη Μπόταρη".

Σήμερα φιλοξενεί την Έκθεση Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

3ο) Εντός του Κάστρου, στο β' διάζωμα, υπάρχει το Αρχοντικό Τζαβέλα.

Ένα πέτρινο διώροφο σπίτι.

Παραχωρήθηκε κι αυτό, όπως και πολλά άλλα καλά σπίτια στους Τζαβελλαίους. Σήμερα στεγάζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας.

4ο) Δύο κεντρικοί δρόμοι της Ναυπάκτου φέρουν τα ονόματα: Ίλαρχος Τζαβέλας και Νότης Μπότσαρης. ( Να σημειώσουμε εδώ ότι στην πόλη μας , δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη πινακίδες οδών. Βαδίζουμε στα τυφλά.. Ποια άραγε δημοτική αρχή θα δει κι αυτό το θέμα? )

5ο) Στον προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής, όπου υπήρχε κοιμητήριο, τάφηκε ο πολέμαρχος Νότης Μπότσαρης το 1841.Ο ναός χτίστηκε πολλές φορές.Ο πρώτος το 1830 και ο σημερινός το 1969 ( εγκαίνια το 1978). - Άγνωστο τι απέγινε, στις ενδιάμεσες εργασίες, ο τάφος του Μπότσαρη.

Ίσως οι παλιότεροι να γνωρίζουν κάτι.

6ο) Η πλατεία στο Κεφαλόβρυσο, που είναι και η μεγαλύτερη, ονομάστηκε "Πλατεία Τζαβελαίων", τιμώντας τους αγώνες τους. -Σήμερα σχεδιάζεται ανάπλαση και αξιοποίηση της ανατολικής πευράς της Ναυπάκτου.

Ας ελπίσουμε ότι το όνομα θα παραμείνει το ίδιο.


31 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων