Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Γρίμποβο - Ψανή: Σημειώστε 2

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Τα τελευταία χρόνια, το παραλιακό μετωπο της Ψανής - σε αντίθεση με αυτό του Γριμπόβου – από άποψη επισκεψιμότητας βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο


Μια κατάσταση, μάλλον "αναπάντεχη", ειδικά όταν κάποιος σκεφτεί πως το Γριμποβο βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία.

Και δεν είναι μόνο η τοποθεσία που το κάνει ξεχωριστό.


Το Γρίμποβο, κόντρα στο πνεύμα της εποχής, διατηρεί ένα "ανόθευτο" χαρακτήρα, μια "ναίφ" διάσταση που δε συναντάς στην παραλία της Ψανής όπου - στο "εμπορικό" της τουλάχιστον κομμάτι - είναι ευδιάκριτη μια κιτσάτη "πολυτέλεια", με κιόσκια, πλουμιστούς φωτισμούς, κάθετες ζελατίνες και τσιμενταρισμένους αιγιαλούς.


Για το Γρίμποβο και τις πτωτικές τάσεις προσέλευσης πολλά μπορούν να ειπωθούν.


Προσωπικά, θα έλεγα, ότι καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η προβληματική ανάπλαση της περιοχής η οποία - από μια γεμάτη υποσχέσεις αστική πεζοδρόμηση - κατέληξε να είναι ένας υπερυψωμένος "εξώστης" τραπεζοκαθισμάτων.


Μια ανισόπεδη κατασκευή που για κάποιο λόγο έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην "ανάδειξη" τραπεζοκαθίσματων, καναπέδων και σκαμπό παρά, στο να εξασφαλίσει ζωτικό χώρο για τον πεζό χρήστη με αποτέλεσμα – αυτό, που μετά την παρέμβαση απέμεινε ως πεζοδρόμιο - μόνο κατ ευφημισμόν να ονομάζεται πεζοδρόμιο.


Στην ουσία πρόκειται για έναν στενό με έντονες κλίσεις και μικρή χρηστικότητα διάδρομο που ελάχιστα προδιαθέτει για περιπάτους.

Την ίδια περίπου εποχή, πεζοδρόμηση έγινε και στην παραλία της Ψανής. Μια πεζοδρόμηση - καθαρόγραμμη, ισόπεδη, με ομοιογενή υλικά, μεγάλη χρηστικότητα και απρόσκοπτη θέα στο υγρό στοιχείο - που βοήθησε ώστε η παραλία της Ψανής να καθιερωθεί ως το απόλυτο περιπατητικό τοπόσημο του αστικού ιστού. Μια απόλυτα επιτυχημένη πεζοδρόμηση που χωρίς αμφιβολία, δημιούργησε και τις προϋποθέσεις για τη γενικότερη άνοδο της Ψανής.


Τις τελευταίες μέρες διαβάζω ότι η δημοτική αρχή μελετά την περίπτωση μονοδρόμησης της Τζαβέλα μέσω της οποίας -τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού - θα διέρχονται πλέον, μόνον τα οχήματα που κινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Τα οχήματα που κινούνται στην αντίθετη φορά ( δυτικά προς ανατολικά) θα εξυπηρετούνται από τον περιφερειακό!


Ο κάτοικος, δηλαδή, των ανατολικών περιοχών, θα μπορεί χωρίς δυσκολία να προσεγγίσει τόσο την παραλία της Ψανής όσο και του Γριμπόβου. Ο "Δυτικός" όμως κάτοικος, θα πρέπει να οδηγήσει ως την Μαμουλάδα ή τον Πλατανίτη και μέσω του περιφερειακού να φτάσει στις παρυφές της Σκαλας, απ’ όπου, παρόχθια κινούμενος να προσεγγίσει κάποια στιγμή την παραλία του Γριμπόβου έχοντας διανύσει (aller-retour) μια διαδρομή 40 περίπου χιλιομέτρων.


Δεν το λες και ισότιμη μεταχείριση απέναντι στο ήδη "χειμαζόμενο" Γρίμποβο

330 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων