Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Δίκη Χουντικών

Σαν σήμερα ,στις 28 Ιουλίου 1975 άρχισε η Δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967, που κατέλυσαν τη Δημοκρατία και κάθε έννοια ελευθερίας του Ελληνικού Λαού.

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Κατηγορήθηκαν 24 επίορκοι αξιωματικοί.

Κάθισαν στο "σκαμνί" για εσχάτη προδοσία και στάση οι 20.

Οι 3 (Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος) εις θάνατο. Οι υπόλοιποι ισόβια. Το παράδοξο ήταν ότι το αδίκημα θεωρήθηκε "στιγμιαίο", δηλαδή για το αδίκημα μόνο εκείνης της βραδιάς.

Για ό,τι έγινε από 21 Απριλίου έως 23 Ιουλίου 1974, δεν τρέχει τίποτε. Κανένας δεν έφταιξε...

Ίσως να μη γινόταν εκείνη η δίκη , αν μία ομάδα 5 νεαρών δικηγόρων (Γιαννόπουλος, Κασιμάτης, Κούτσικας, Αναγνωστάκης, Λυκουρέζος) δεν έκανε σχετική μήνυση. Ούτε από πλευράς Κυβέρνησης ούτε από τη Διαιοσύνη υπήρξε κάποια παρέμβαση.

Ο Κ. Καραμανλής μετέρεψε τη θανατική ποινή σε ισόβια. Τότε ίσχυε ακόμη η θανατική ποινή. Και κάτι ακόμη : Στις 13 Μαΐου 1996 ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Μητσοτάκης με το Κόμμα του Σαμαρά (Πολιτική Άνοιξη) , ζήτησαν στη Βουλή να αποφυλακιστούν οι Χουντικοί.Ισχυρίστηκαν τότε ότι η Δημοκρατία δεν "εκδικείται" και ότι έχει ωριμάσει η άποψη της "επιείκειας" και άλλα τέτοια...

Μήπως έπρεπε να τους ζητήσουμε και συγγνώμη;

Ή μήπως έπρεπε να τους επαινέσουμε;

Όλα αυτά γίνονται συνήθως για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους. Βλέπετε κάποιοι προσβλέπουν και στην ψήφο χουντικών και ακροδεξιών.

Αξίες ,θεσμοί και ιδανικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων