ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ!

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Ο Δαμοκλής – παρατρεχάμενος κόλακας στην αυλή του Τυράννου των Συρακουσών, Διονυσίου– θαύμαζε και ζήλευε τη δόξα και τα πλούτη του αφεντικού του.
Ο Διονύσιος του πρότεινε να καθίσει αυτός για μια μέρα στο θρόνο του, ώστε να καταλάβει τι θα πει να είσαι άρχοντας

Δέχτηκε ο Δαμοκλής αυτή την πρόταση.

Ντύθηκε τη βασιλική στολή και πλέοντας σε “πελάγη ευτυχίας“, μπήκε στη μεγάλη αίθουσα. Όταν κάθισε στο θρόνο του άρχοντα, είδε να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του ένα μεγάλο κοφτερό σπαθί. Ήταν δεμένο με λίγες τρίχες αλόγου. Εύκολο να κοπεί και να πέσει στο κεφάλι του.

Μ’ αυτό, ο Διονύσιος, ήθελε να δείξει ότι η ζωή στο παλάτι δεν είναι πάντα ευχάριστη. Έχει, καθημερινά και μεγάλους κινδύνους. Κρέμεται από πάνω του η “ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ
ΣΠΑΘΗ
“.

Προβληματισμένος και φοβισμένος ο Δαμοκλής,επέστρεψε στην προηγούμενη θέση του.

Αυτή τη φράση τη χρησιμοποιούμε συχνά και σημαίνει τη συνεχή απειλή, τον ερχόμενο κίνδυνο, την επικείμενη καταστροφή, ιδιαίτερα όταν βάζουμε πάνω απ’ όλα το “ε γ ώ” μας. Είναι μια προειδοποίηση για αλλαγή πλεύσης από τις εφήμερες απολαύσεις στο κοινό καλό.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *