Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Δεν θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα

ΑΡΘΡΟ

Θανάσης Μαυρίδης - Liberal

Αν ο Ερντογάν ονειρεύεται να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ, να κατακτήσει την Βόρειο Αφρική και να ελέγχει την ροή του πετρελαίου στην Μέση Ανατολή, είναι βέβαιο ότι οι ισχυροί ανησυχούν περισσότερο από εμάς. Τα ελληνοτουρκικά είναι μόλις το 10% αυτής της ατζέντας. Εμείς χρειάζεται πρώτα να σκεφτόμαστε και μετά να μιλάμε! Έχουν ξαναγίνει αυτά, όταν μας έστελναν ως χωροφυλάκους στην Μικρά Ασία… Η κατάσταση με την Τουρκία περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο. Αλλά έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα στενά όρια των ελληνοτουρκικών. Η Τουρκία του Ερντογάν ονειρεύεται μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ότι θα μετατραπεί σε μία υπερδύναμη. Θα πει κάποιος ότι υπάρχει και η Τουρκία του Κεμάλ. Δεν ξέρω ποια από τις δύο Τουρκίες είναι πιο «φιλική» προς την Ελλάδα. Η Τουρκία με τα σχέδια «βαριοπούλα» ή η Τουρκία που ετοιμάζεται να βγάλει τα γεωτρύπανα έξω από το Σούνιο.

Αυτό που μπορώ να καταλάβω είναι ότι με την Τουρκία θα καθίσουμε κάποια στιγμή στο τραπέζι. Αναγκαστικά, από την στιγμή που είμαστε γείτονες. Δεν θα μπορεί να γίνει αλλιώς. Και πρέπει εκείνη την στιγμή να είμαστε σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση.


Κάτι που μπορεί να γίνει αν εμείς έχουμε ισχυροποιηθεί σημαντικά ή αν ο αντίπαλος έχει αντίστοιχα αποδυναμωθεί. Ή και τα δύο! Το λάθος που κάναμε στο παρελθόν και που οδήγησε στην τεράστια ήττα του 1922 ήταν ότι δεν αξιολογήσαμε τότε σωστά την κατάσταση. Κληθήκαμε και κάναμε την βρόμικη δουλειά των ισχυρών και νομίσαμε ότι έτσι γίναμε κι εμείς ίσοι με δαύτους. Κάτι ανάλογο έχει πάθει σήμερα και η Τουρκία. Νομίζει ότι από χωροφύλακας μπορεί να ανέβει στην κορυφή της πυραμίδας… Προφανώς και πρέπει η Τουρκία να ζήσει την συντριβή των αυταπατών της κι αυτό νομοτελειακά θα συμβεί. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι οι Γάλλοι θα ανεχθούν τα τουρκικά πλοία να κάνουν βόλτες έξω από την Μασσαλία. Ή ότι οι Ισραηλινοί θα περιμένουν με στωικότητα πότε ο μεγάλος σουλτάνος Ερντογάν θα δει νέο όνειρο και θα θελήσει να γίνει ο νέος Σαλαντίν! Τα όσα συνέβησαν στην αεροπορική βάση στην Λιβύη ήταν μόνο μία προειδοποίηση. Αλλά ακόμη και τότε, όταν η Τουρκία προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα, θα εξακολουθεί να είναι μία ισχυρή χώρα. Κι εμείς γείτονές της. Έχει σημασία αυτό να το θυμόμαστε. Είναι άλλο πράγμα να διεκδικούμε τα δίκια μας και άλλο να υψώσουμε το λάβαρο της… κόκκινης μηλιάς.


Θα είναι άδικο για μας τους ίδιους να παρασυρθούμε σε αυτό το παιγνίδι. Δεν έχουμε να κερδίσουμε το παραμικρό.


73 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων