Αναζήτηση

Διαχρονική ανυπαρξία μακρόπνοου σχεδιασμού!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Είναι χρόνια τώρα που εμείς οι Ναυπάκτιοι - αιρετοί και μη - όχι μόνο γνωρίζουμε τί ακριβώς χρειάζεται για να δει προκοπή η πόλη, αλλά καταθέτουμε και προτάσεις.

Προτάσεις που όμως, σπάνια βασίζονται σε σοβαρές μελέτες για τις ανάγκες ή τις δυνατότητες της πόλης, αλλά απλά, εκφράζονται μέσα από μια γενικόλογη προχειρολογία που για κακή μας τύχη έχει κατορθώσει να διαπεράσει την κοινωνία (ως ύφος) και την πολιτική (ως κανόνας)

αποτελώντας μια από τις βασικές παραμέτρους της τελευταίας


Μια από τις βασικές λοιπόν παραμέτρους των πολιτικών μας αποφάσεων ανέκαθεν υπήρξαν η προχειρότητα, η βιασύνη και η ανυπαρξία του παραμικρού μακρόπνοου σχεδιασμού που θα μπορούσε να δώσει διάρκεια, συνέχεια και συνοχή στις όποιες παρεμβάσεις.


Αντί όλων αυτών τις περισσότερες φορές προτιμήσαμε πρόχειρες και αποσπασματικές αλλαγές δημιουργώντας μια πόλη-κολάζ, μια πόλη-παλίμψηστο, πάνω στην οποία ο καθένας πρόσθετε την πινελιά του οψέποτε εμφανιζόταν ο από "μηχανής θεός" που άλλοτε ονομαζόταν (απλά) ευρωπαϊκό πρόγραμμα, άλλοτε ΕΣΠΑ, και άλλοτε (εθνική) χρηματοδότηση.


Και κάπως έτσι καταφέραμε να κατασκευάσουμε μαρμάρινα πεζοδρόμια εκεί που δεν έπρεπε ( ιστορικό κέντρο). Πέτρινα πεζοδρόμια εκεί που επίσης δεν έπρεπε (Λαγκαδούλα). Κακότεχνα ρυπαρά ξύλινα ντεκ στην παραλία του Γριμπόβου και ποδηλατοδρόμους ερζάτς στους κεντρικούς δρόμους. ( Όλες τους παρεμβάσεις των τελευταίων ετών που οσονούπω θα πάρουν το δρόμο για την χωματερή της ιστορίας)


Νομίζω πως δεν χρειάζεται πλέον να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως η πόλη χρειάζεται κάτι περισσότερο από την αποσπασματικότητα που μας διακρίνει και που τις περισσότερες φορές μεθοδεύει επιλογές που μας οδηγούν σε μια διαρκή "μερεμοτοποίηση" της πόλης.


Και επειδή η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται, απ ότι μου λένε μετά την ανάπλαση το ιστορικό κέντρο αποκτά ποικιλία: Η Νότη Μπότσαρη ντύνεται με γκριζογάλανη πέτρα δυτικού Ζαγορίου. Τα διπλανά πεζοδρόμια-Νταουσάνη (κάποια σημεία) παραμένουν μαρμάρινα. Εκατέρωθεν (στενοπάζαρο-δυτική πλευρά λιμανιού) της Νότη Μπότσαρη παραμένει η ίδια πέτρα. Η κόκκινη πλατεία στο λιμάνι παραμένει κόκκινη.


Αν μη τι άλλο, θα έχουμε ένα ιστορικό κέντρο πλουμιστό

76 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων