“ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΟΛΟΥ ΚΑΛΤΣΑ”

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος
Όταν κυριαρχούσε ο σκοταδισμός στα χρόνια του Μεσαίωνα, μεσουρανούσε η μαύρη μαγεία.Πολλοί πίστευαν σε προκαταλήψεις και φαντάσματα.
– Όταν ξέσπασε η πανούκλα (πανώλη) και θέριζε πόλεις και χωριά, πίστευαν ότι πανούκλα ήταν κάποια γυναίκα και έμπαινε κρυφά νύχτα στα σπίτια και έπαιρνε ψυχές..- Προς τούτο οι άνθρωποι έβαζαν φρουρούς στα σύνορα, για να μην περνάει.Αν τύχαινε να συναντήσουν γυναίκα εκεί , την έκαιγαν. Έκαναν και κάτι ακόμη .
Όποια θεωρούσαν μάγισσα , την έριχναν στο ποτάμι. Αν πνιγόταν ,τη θεωρούσαν αθώα. Αν όχι, την έκαιγαν, γιατί τη θεωρούσαν μάγισσα.
– Οι επιτήδειοι έβρισκαν ευκαιρία και εκμεταλλεύονταν τους ανθρώπους . Όταν γεννιόταν ένα μωρό, κατέφευγαν στο χώρο της μαγείας ,για ν’ αποκτήσει ιδιαίτερες δεξιότητες και να καλοτυχήσει. Καλούσαν ένα μάγο . Αυτός έβαζε στα πόδια του μωρού μια μαύρη κάλτσα, που ήταν φτιαγμένη δήθεν από τρίχες διαβόλου. Έτσι βγήκε η φράση ” Είναι δια-
όλου κάλτσα”.
– Λέγεται αυτή η φράση για κάποιον πολύ έξυπνο, τον τετραπέρατο, τον ευφυή, τον πονηρό , τον καταφερτζή.
– Υπήρχε και σχετική ταινία το 1962 μ’ αυτόν τον τίτλο με πρωταγωνιστές: Φόνσου, Σταυρίδης, Ζερβός, Γκιωνάκης και Βέγγος.
Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *