Πώς φτάσαμε πάλι να μιλάμε για το Κέντρο; Οι επιλογές των προσώπων στις πρώτες θέσεις των κομματικών ψηφοδελτίων Επικρατείας, η προεκλογική σύγκρουση και το διακύβευμα της σταθερότητας, αλλά και η προέλευση όσων κατά τις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι δείχνουν πως, ακόμα μία φορά, το ευρύτερο πολιτικό Κέντρο είναι ο στόχος και των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Παραμένει η πεποίθηση πως οι κεντρώοι ψηφοφόροι ανήκουν σε αυτό που είθισται να ονομάζεται «σιωπηλή πλειοψηφία» και μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα στα τελευταία μέτρα προς την κάλπη της 21ης Μαΐου, διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα.

Η μάχη, όσο περνούν οι μέρες, είναι παραπάνω από σαφές πως δίνεται και εκεί, στο προοδευτικό Κέντρο, στις παρυφές του εκσυγχρονισμού, στην Κεντροαριστερά. Οι κινήσεις των κομμάτων έχουν σταματήσει να είναι αθόρυβες: η ΝΔ ανοίγει τη βεντάλια της κριτικής της προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή κυρίως τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό στη θέση του αρχηγού του πρώτου κόμματος και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ηττημένων, ακόμα κι αν όλοι οι εμπλεκόμενοι το έχουν αποκλείσει. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, βρίσκεται μεταξύ δύο μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε ο κ. Ανδρουλάκης να δείξει ότι πιστεύει πραγματικά στις συνεργασίες. Δεν το έχει κάνει», είπε πριν από λίγες μέρες ο Ακης Σκέρτσος, δείχνοντας πως βασική προσπάθεια της ΝΔ σ’ αυτή τη φάση είναι να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που σε άλλη περίπτωση θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα κάνουν μια «επιλογή σταθερότητας» – τα δύο κόμματα, μετά και την κυβερνητική συνύπαρξη του 2012, έχουν ενδιάμεσες δεξαμενές που διεκδικούν το καθένα για τον εαυτό του. Για «εμμονή με το πρόσωπό του» κατηγόρησε τον Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σαφή προσανατολισμό σε πασοκογενείς και κεντρογενείς ψηφοφόρους – υποστηρικτές της ΝΔ, σ’ αυτή τη φάση, υπάρχουν εντός αυτής της δεξαμενής, με πολλούς να εκτιμούν ότι κρατούν τις επίσημες δηλώσεις στήριξης για μια (πολύ πιθανή) δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Στο ίδιο κεντρώο κοινό απευθύνονταν οι επιλογές του Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στις πρώτες θέσεις του οποίου φιγουράρουν ελάχιστοι με γαλάζιο κομματικό παρελθόν. Η φράση του Σκέρτσου, για ένα ενδιάμεσο κόμμα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει πως στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως μπορούν ακόμα να κερδίσουν εκροές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, παίζοντας με το «φάντασμα» του 2015, που ώθησε αρκετούς προοδευτικούς πολίτες για πρώτη φορά στη ΝΔ, αλλά και με το σενάριο της «τερατογένεσης», το οποίο όμως η Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδει σε όλους τους τόνους. «Με τα σημερινά δεδομένα και τις σκληρές γραμμές που έχει θέσει το ίδιο ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τις θέσεις που έχει λάβει η συνεργασία δεν είναι εφικτή», είπε χθες ο Σκέρτσος, δείχνοντας και την τακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.