Αναζήτηση

Εκλογικός νόμος. Αποκωδικοποίηση στο δήμο Ναυπακτίας

Το Lepantoporto μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου χθες στη Βουλή προσπαθεί μια κατ' αρχήν αποκωδικοποίηση όσον αφορά το δήμο Ναυπακτίας και τα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 25 δημοτικούς συμβούλους:

Ναύπακτος 16

Αντίρριο 2

Αποδοτία 2

Πλάτανος 2

Πυλλήνη 1

Χάλκεια 2

Από τους 25 δημοτικούς συμβούλους οι 15 ανήκουν στην πλειοψηφία και οι 10 στη μειοψηφία.

Η πλειοψηφία έχει οπωσδήποτε ένα δημοτικό σύμβουλο σε κάθε Ενότητα και επομένως η μονοεδρική Πυλλήνη περιέρχεται στην παράταξη του δημάρχου.

Λογικά στις άλλες Ενότητες, πλην Ναυπάκτου, η αντιπολίτευση καταλαμβάνει από μία έδρα. Στη Ναύπακτο η συμπολίτευση καταλαμβάνει 10 έδρες και η αντιπολίτευση 6. ( Ακραίο στατιστικό λάθος: συμπολίτευση 9, αντιπολίτευση 7).


Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο όσον αφορά τους δημοτικούς συμβούλους. Τα ονόματά τους γράφονται κατά αλφαβητική σειρά και δίπλα η δημοτική Ενότητα που εκπροσωπούν.

Ο ψηφοφόρος επιλέγει μέχρι 4 σταυρούς, ανεξαρτήτως δημοτικής Ενότητας.

Συμπέρασμα: Ο ψηφοφόρος σε όλη την έκταση του δήμου ψηφίζει με τον ίδιο τρόπο, επιλέγει μέχρι τέσσερις υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του. Αυτό μειώνει αισθητά τη δράση των "εμπόρων συνειδήσεων".Κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους

Οι υποψήφιοι πρόεδροι συμπεριλαμβάνονται στα παραταξιακά ψηφοδέλτια.

Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που πήρε τους περισσότερους σταυρούς ανεξάρτητα από το ψηφοδέλτιο που ήταν υποψήφιος.Κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους

Όλα τα συμβούλια είναι τριμελή, πλήν της Ναυπάκτου που είναι ενδεκαμελές.

Οι υποψηφιότητες ενσωματώνονται στα παραταξιακά ψηφοδέλτια και πλειοψηφούν συνδυασμός χαρακτηρίζεται ο συνδυασμός που βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του εκλεγέντος δημάρχου. Επομένως όλοι οι Πρόεδροι ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου.


107 προβολές0 σχόλια