Αναζήτηση
  • Lepantoporto

"εμβολιαστές"/"αντιεμβολιαστές", δυο παράλληλοι κόσμοι...

Γράφει ο Nikos Limaniotis


Ένα ανέκδοτο πρώτα:

Μια μέρα, οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού επισκέπτονται ένα φημισμένο μετεωρολόγο προκειμένου να ακούσουν τις προβλέψεις του για τον προσεχή χειμώνα.


– “Κρύο, πολύ κρύο” τους λέει εκείνος. - Οι Οι χωρικοί αρχίζουν να μαζεύουν ξύλα και το Φθινόπωρο ξαναπάνε. - “Χειμώνας, βαρύς χειμώνας έρχεται” είναι η νέα πρόβλεψη του μετεωρολόγου. Τρομαγμένοι οι χωρικοί, κόβουν περισσότερα ξύλα και γεμίζουν κάθε ελεύθερο χώρο. Σχεδόν έχει μπει ο χειμώνας όταν τον επισκέπτονται για τελευταία φορά. - “Απίστευτο κρύο, πρωτοφανής βαρυχειμωνιά” αποκρίνεται εκείνος.

Τότε, οι χωρικοί αποφασίζουν να τον ρωτήσουν από πού προκύπτει αυτή η τόσο βαριά πρόγνωση. - “Μα δεν βλέπετε που όλες οι αυλές είναι γεμάτες ξύλα για τον χειμώνα; Βαρύ κρύο αναμένεται, ξεκάθαρο” τους απαντά!

Θυμήθηκα το ανέκδοτο εξαιτίας του διαδικτυακού διχασμού που μαίνεται στις μέρες μας. Νομίζω δε, ότι η σχέση χωρικών/μετεωρολόγου θα μπορούσε να ιδωθεί και σαν μια κατάσταση διαδικτυακής filter bubble.

Μιας διαδικτυακής δηλαδή “φούσκας”, στην οποία οι γνώσεις που έχουμε προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις πληροφορίες που δεχόμαστε μέσω εκείνων με τους οποίους αλληλοεπιδρούμε.

Ένα είδος πληροφοριακής αλληλεπίδρασης που όσο μεγαλώνει, τόσο “μπετονάρεται” σε “γνωσιακή απολυτότητα” και τόσο διευρύνει το χάσμα που μας χωρίζει από εκείνους που δεν επικοινωνούν καθόλου μαζί μας.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει στους απέραντους λειμώνες του διαδικτύου και με το δίπολο “εμβολιαστές”/”αντιεμβολιαστές”.

Εγώ του στρατοπέδου των “εμβολιαστών”, τις τελευταίες μέρες επισκέφτηκα αρκετά “αντιεμβολιαστικά” προφίλ και παρακολούθησα πολλές συζητήσιες.

Αυτό που διαπίστωσα έμοιαζε με αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ημών και υμών Μιλάμε πλέον για δυο παράλληλους κόσμους που δύσκολα θα συναντηθούν κι ακόμα πιο δύσκολα θα συνεννοηθούν.

42 προβολές0 σχόλια