Αναζήτηση

Εμβόλιο AstraZeneca: Προβληματισμός...

Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εν μέσω παγκόσμιου συναγερμού.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, ατζέντα της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθώς πολλές είναι οι χώρες που έχουν αναστείλει τη χορήγησή του, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αναμένοντας τις αποφάσεις της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού.

Μάλιστα, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, ο ΕΜΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, υπογραμμίζοντας πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους και πως θα δώσει τελικές απαντήσεις μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στην Ελλάδα υπάρχει μόλις ένα περιστατικό με θρόμβωση, το οποίο όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν όντως οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca. Την ίδια στιγμή, στη χώρα έχουν γίνει 170.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα και δεν έχει διαπιστωθεί άλλου είδους επιπλοκή.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η αντίδραση των υπολοίπων περίπου 180.000 πολιτών που έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca υπό το βάρος της παγκόσμιας ανησυχίας. Το μπαράζ των αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca έχει, πάντως, προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει έκτακτη συνεδρίαση μιας συμβουλευτικής επιτροπής για σήμερα, Τρίτη, μολονότι ανώτατοι επιστήμονες του ΠΟΥ σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός στους πολίτες τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Μετά την αναστολή εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, πήρε θέση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε πως τα συστήματα τα οποία έχουν επιφορτιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να διερευνήσουν κάθε είδους παρενέργεια. Η απάντηση της AstraZeneca Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ανάλυση των δεδομένων ασφαλείας μας δεν έδειξε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα» τόνισε.

Νέες χώρες σταματούν τη χορήγησή του Την ίδια τώρα, όλο και περισσότερες χώρες προστίθενται στο κλαμπ εκείνων που, για προληπτικούς λόγους, σταματούν τη χορήγησή του ή αναστέλλουν την αδειοδότησή του. Οι αρχές της Βενεζουέλας δεν θα εγκρίνουν τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό εξαιτίας «των παρενεργειών που έχει στους ασθενείς», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αντιπρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, η Ντέλσι Ροδρίγκες. Αλλά και η Λετονία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές, κατ’ εικόνα των αποφάσεων που έλαβαν την ίδια ημέρα ακόμη έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι λετονικές υγειονομικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να μη χρησιμοποιήσουν τα ανοικτά φιαλίδια του εμβολίου της AstraZeneca και να μην ανοίξουν νέα», ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας της Βαλτικής σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Έξι χώρες-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν την ίδια απόφαση χθες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία), εν αναμονή γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα μεθαύριο Πέμπτη. Συντονίζουν έτσι το βήμα με πολλές άλλες χώρες, οι αρχές των οποίων ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες, όπως προβλήματα στην πήξη του αίματος ή εμφάνιση θρομβώσεων μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

22 προβολές0 σχόλια