Αναζήτηση

Ενίσχυση εμβολιασμών κατά μετάλλαξης Δέλτα - Τα μέτρα που θα δώσουν νέα ώθηση

Επί ποδός βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα και πλέον αρχίζει να ασκεί σοβαρές πιέσεις στο σύστημα υγείας. Μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων και την αύξηση νοσηλειών, ακόμη και οι «σκληροί» δείκτες, όπως ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση, κάτι που δεν αφήνει χώρο για αμφιβολία σχετικά με τις εξελίξεις όταν ο καιρός θα ψυχράνει και οι πολίτες θα στραφούν στους κλειστούς χώρους.

Όπως έχει διατυπωθεί από όλους τους ειδικούς, το τέταρτο κύμα της πανδημίας «οδηγούν» οι ανεμβολίαστοι. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί στρατηγική ενίσχυσης των εμβολιασμών, μέσω κινήτρων και αντικινήτρων, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν προγραμματισθεί για αύριο, Τρίτη στις 12:00 και θα πραγματοποιηθούν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Διευθύντρια της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Το γεγονός ότι επελέγη η κυρία Κοτανίδου να τοποθετηθεί στη διάρκεια αυτών των ανακοινώσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Άλλωστε, όλοι οι επιστήμονες που έχουν δημόσιο βήμα, τις τελευταίες ημέρες δίνουν συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν το ποσοστό ανεμβολίαστων που καταλήγουν στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογία, Νίκο Τζανάκη, η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι στις ΜΕΘ και όσων νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι. «Από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το εμβόλια μας προστατεύει πάνω από 95% από τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση». «Οι ανεμβολίαστοι δεν υπάρχει περίπτωση να μη νοήσουν, δεν υπάρχει, θα νοσήσουν όλοι» ήταν το μήνυμα της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη μέσω του ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι τον Οκτώβριο οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ θα φθάσουν τους 680 και οι νοσηλείες τις 3.600 με 3.700. Την εβδομάδα που ολοκληρώνεται, πάντως, ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251 ασθενείς έναντι 166 που ήταν πριν από 3 εβδομάδες, ενώ η αύξηση στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο είναι 29,44%. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη έχει φτάσει περίπου στο 60%, με την Κρήτη να έχει φθάσει στο 96,5%. Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός είναι η μοναδική αποτελεσματική ασπίδα που υπάρχει έναντι του κορωνοϊού και της υπερμετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, το βάρος ειδικών και κυβέρνησης πέφτει εκ νέου εκεί.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Στο νέο πλαίσιο που αναμένεται να ανακοινωθεί θα περιλαμβάνεται το μέτρο για περιορισμένη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Συγκεκριμένα, από τις αρχές φθινοπώρου οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, όπως μπαρ και εστιατόρια, δηλαδή σε χώρους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση μάσκας. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν, επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, όπως θέατρα και κινηματογράφους, εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαιτείται από τους ανεμβολίαστους να έχουν τεστ 48ωρών, ενώ θα προβλέπεται υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στα γήπεδα και γενικότερα τους χώρους άθλησης η είσοδος θα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test). Τέλος στα δωρεάν διαγνωστικά τεστ Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πιθανότατα θα υποχρεούνται να πραγματοποιούν εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test), που δεν θα προσφέρεται δωρεάν (όπως συνέβαινε με τα self test). Τα εργαστηριακά τεστ για τους εργαζόμενους θα έχουν προκαθορισμένη τιμή -σύμφωνα με πληροφορίες τα rapid test θα μπορούν να διενεργούνται έναντι 10 ευρώ. Στην περίπτωση που ζητηθεί να γίνονται δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, πάντως, όπως ισχύει για τους εκπαιδευτικούς, το συνολικό κόστος δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό.

Για τις αγορές στα καταστήματα και τα ταξίδια Σύμφωνα με πληροφορίες προς το παρόν δεν υιοθετούνται ειδικά μέτρα στο λιανεμπόριο. Ωστόσο η είσοδος στα καταστήματα θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες που αφορούν τον αριθμό των πελατών σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος και η υποχρεωτική χρήση μάσκας -πιθανώς διπλής μάσκας. Αντίστοιχα μέτρα θα ισχύουν και σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια Στις ανακοινώσεις αναμένεται να ξεκαθαριστεί και το τοπίο για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με δική τους ευθύνη. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Νέα σύσταση για τις μάσκες Στο πλαίσιο των μέτρων που θα ανακοινωθούν, εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκ νέου ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας από όλους και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του καθεστώτος χρήσης της μάσκας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε στο Mega: «Οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού». Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι προφανώς αν κάποιος κάνει άσκηση μόνος του σε εξωτερικό χώρο δεν θα υποχρεούται να φοράει μάσκα αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαία η χρήση της «ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός».

«Για μεν τους κλειστούς χώρους παραμένει ο κανόνας ότι οι μάσκες είναι η υποχρεωτική συνοδεία μας, για δε τους ανοικτούς χώρους εξακολουθεί ο κανόνας ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες πλην μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός», ανέφερε.

66 προβολές0 σχόλια