Αναζήτηση

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Κοιτάζοντας το αύριο με το βλέμμα του χθές;

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Ξεκίνησε το 2006 σαν Κίνηση Πολιτών Ναυπακτίας, κατέθεσε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις, δεν κατάφερε όμως να πείσει, και κάπου στην πορεία μετεξελίχθηκε σε Ενωτική Πρωτοβουλία.


Στην ουσία, ο λόγος της μετεξέλιξης βέβαια, δεν ήταν άλλος από το λόγο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ - δηλαδή - την προσπάθεια του 6-7% να γίνει 30% και να βρεθεί στην εξουσία.


Τους πρώτους μήνες της αλλαγής, για να μην χαθεί ο έλεγχος, καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρηθούν κάποιες βασικές πρακτικές της Κίνησης Πολιτών - όπως επιτροπές και γραμματείες - αλλά η προσέλευση νέων μελών είναι τόσο μεγάλη και η μετάλλαξη - από ένα σημείο και μετά -

τόσο απόλυτη που η Ενωτική – δομικά - καταλήγει να γίνει το τοπικό αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ντόπιοι "Κοτσακάδες, Κουρουμπλήδες και Κοκκινοβασίληδες", διαβλέποντας την δυναμική, αρχίζουν να διαγκωνίζονται για το καλύτερο "στασίδι" επιφέροντας ταυτόχρονα και την οριστική μετάλλαξη του σχήματος, που από ένα σημείο και μετά, θυμίζει το παράδοξο του πλοίου του Θησέα.


Παρόλα αυτά, η Ενωτική κέρδισε, διοίκησε αρκετά χρόνια, και σήμερα, σαν απολογισμό, θα λέγαμε, πως η διοίκησή της ήταν αρκετά άνιση.


Υπήρξε ο δήμαρχος, όπως και κάποια στελέχη, που έθεσαν στόχους, εξασφάλισαν κεφάλαια, δρομολόγησαν έργα, υπήρξαν όμως και στελέχη που ενήργησαν με τον πλέον μικροπολιτικό τρόπο "συναλλαγής" – κάτι, που στοίχισε αρκετά - γιατί ως γνωστόν, στην πολιτική αυτό που "μετράει" δεν είναι ούτε η εργώδης προσπάθεια, ούτε το αν θα κατορθώσεις να εξασφαλίσεις κεφάλαια για μελλοντική χρήση.


Μετράει κυρίως η γενική εικόνα, το ήθος, το ύφος και ο τρόπος που ασκείς διοίκηση: Και σε αυτό, η Ενωτική, ως σύνολο, υπήρξε μια ακόμα (κλασσική) περίπτωση αναπαραγωγής του πλέον μικροπολιτικού και πολιτικάντικου μοντέλου άσκησης της εξουσίας.


Το 2019 έχασε τις εκλογές, κάποια βασικά στελέχη αποχώρησαν, κάποια άλλα δεν εξελέγησαν, και σήμερα, αν θέλει να επιβιώσει, καλείται να μετασχηματιστεί και πάλι για να αναπροσαρμόσει και να εντάξει στις προδιαγραφές της, την νέα κοινωνική ζήτηση.


Διότι ως γνωστόν, οι κοινωνίες αλλάζουν, δεν παραμένουν στατικές και το 2020 δεν είναι ίδιο με το 2014.


Το 2014, η φυσιογνωμία της Ενωτικής ήταν προϊόν συμβατό με την εποχή: Διαμαρτυρία, καταγγελία και οξύτατος αντιπολιτευτικός λόγος


Σήμερα, οι πολίτες, περισσότερο αναζητούν πολιτικές προτάσεις που να εμπεριέχουν το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την κοινωνία και την ανάπτυξη παρά "καουμπόικες" πολιτικές πρακτικές που ερείδονται σε διαχωριστικές γραμμές καλού/κακού, δίκιου/άδικου.


Είναι λάθος να εμπλακείς στο γαϊτανάκι αντεγκλήσεων που έχει στηθεί στην πόλη. Στον απίστευτο πολιτικό σχολαστικισμό περί άγριας, λείας, τεχνικής, φυσικής, μικρής, μεγάλης πέτρας, που πραγματικά έχει αρχίσει να κουράζει.

207 προβολές0 σχόλια