ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ
Λόγια του αέρα
Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Συναντούμε σχετική φράση στην Ιλιάδα του Ομήρου, όταν ο μάντης Κάλχας- απευθυνόμενος στον Αχιλλέα – λέγει: “Ναι θα μιλήσω , μα στοχάσου το και συ πιο πριν κι ορκίσου με λόγια και με χέρια” (έπεσιν και χερσίν).
Ο Ιάκωβος Πολυλάς αναφέρει: “Και ομίλησε προς την θεάν με λόγια φτερωμένα“.
Σημασία έχει ο γραπτός λόγος. Είναι αδιάψευστος. Σχετική και η λατινική παροιμία: “Verba volant, skripta manent” (τα προφορικά φεύγουν, τα γραπτά μένουν).
Λέμε αυτή την Ομηρική φράση “ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ“, για να χαρακτηρίσουμε τα λόγια, που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, τα λόγια που διαψεύδονται και αμφισβητούνται, τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα και τα παίρνει ο άνεμος ( φτερωτά λόγια, λόγια του αέρα), λόγια που δεν έχουν υπόσταση, αερολογίες.
Και ο προφορικός λόγος έχει την αξία του. Εκφράζει συναισθήματα. Εξάλλου ο άνθρωπος πρώτα μιλάει και μετά γράφει.