Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Επικίνδυνος ο άκρατος λαϊκισμός

Μια τοποθέτηση του δημάρχου Βασίλη Γκίζα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αιολικά πάρκα στο δήμο Ναυπακτίας δημιούργησε προβληματισμό.

Η τοποθέτηση ήταν άκρως λαϊκίστικη και ο μόνος δημοτικός σύμβουλος που αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα ήταν ο Γιώργος Ασημακόπουλος.


Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η κεντρική διοίκηση αποφασίζει για την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων.

Υφίσταται ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και κάθε επενδυτής που αποφασίζει για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε συγκεκριμένη περιοχή πληροί απαρέγκλιτα τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή είναι νόμιμος.

Εξυπακούεται ότι οι νόμοι ισχύουν για όλη την Επικράτεια και επομένως ισχύουν και για την περιοχή μας.


Είναι γεγονός όμως ότι στη φάση της αδειοδότησης υπάρχει και η λεγόμενη "διαβούλευση", δηλαδή εκφράζουν τη γνώμη τους οι ενδιαφερόμενοι φορείς και εν προκειμένω ο δήμος.


Τί αφορά αυτή η γνωμοδότηση του δήμου και τί βαρύτητα λαμβάνει στη διαδικασία;

Η βαρύτητα, κατ' αρχήν, είναι δευτέρου βαθμού αφού η διοίκηση δεν περιλαμβάνει το δήμο στους επισπεύδοντες για γνωμοδότηση φορείς. Ο δήμος επιλαμβάνεται του θέματος στα πλαίσια της διαβούλευσης του περιφερειακού συμβουλίου και μόνον.

Δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει, μεταξύ των άλλων ζητάει και την άποψη του δήμου.

Με απλά λόγια η βαρύτητα της γνωμοδότησης του δήμου στην Απόφαση Αδειοδότησης είναι πολύ μικρή και εξαρτάται από τη σοβαρότητα του περιεχομένου της.

Εάν π.χ. λέει "είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά μακρυά από μας..." δεν ασχολείται κανείς. Εάν παραθέτει στοιχεία με χωροταξικές, αναπτυξιακές παραμέτρους που υποβαθμίζονται από το αιτούμενο έργο και είναι άγνωστες στη διοίκηση, τότε η γνωμοδότηση καθίσταται σοβαρή και μπορεί, ίσως, να ανατρέψει την υλοποίηση της επένδυσης.


Κύριε δήμαρχε

Η άποψη που εκφράσατε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο οτι πρέπει να ληφθεί Απόφαση, η οποία θα απαγορεύει την περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών στη Ναυπακτία σε τί αποσκοπεί και σε ποιους απευθύνεται.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για όλη την Επικράτεια προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή της Ναυπακτίας.


Θα συνταχθούμε με τον Γιώργο Ασημακόπουλο ο οποίος σας κάλεσε να είστε"φειδωλός στις κορώνες", περισσότερο "προσεκτικός" και να μην επιδιώκετε να είστε πάντα "αρεστός"...


281 προβολές0 σχόλια