Αναζήτηση

Ευριδίκη Λειβαδά: Θεοσημίες του Πάπα Πίου Ε΄

ΑΡΘΡΟ

Ευριδίκη Λειβαδά

Συγγραφέας του βιβλίου

"Στους θρόνους της Αποκάλυψης"

που αφορά την Ναυμαχία της ΝαυπάκτουΘεοσημίες του Πάπα Πίου Ε΄ σχετικά με την έκβαση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Η σπουδαία αυτή μορφή της Δυτικής Εκκλησίας έβαλε στόχο ζωής να υπερνικήσει τις όποιες σοβαρότατες και αγεφύρωτες διαφορές χώριζαν δόγη και Βενετούς με βασιλιά και Ισπανούς και να τους οδηγούσε στον Ιερό Συνασπισμό. Γνώριζε πως η ομοθυμία θα οδηγούσε στη νίκη. Και πως αν έπεφτε η Ρώμη, «το κόκκινο μήλο» των Τούρκων, θα παραδιδόταν όλη η Ευρώπη.


Η πολύμηνη επιμονή του να τους φέρει κοντά, η στρατηγική που ανέπτυξε για να επιτύχει τον σκοπό αυτό, δηλώνουν άτομο με ανεξάντλητη υπομονή και ικανότητες μοναδικές. Είχε βαθειά πεποίθηση πως ο Θεός κρατούσε τη νίκη για τους χριστιανούς. Κι αυτό του το προαίσθημα τον βοηθούσε να σχεδιάζει τακτικές προσέγγισης δόγη και βασιλιά –και όχι μόνον, καθώς είχε επικοινωνία και με πρίγκιπες κι ιππότες που θα συμμετείχαν στην συμμαχία και των οποίων απάλυνε τις διαφορές βοηθώντας, με ποικίλους τρόπους και διπλωματία, την μεταξύ τους προσέγγιση.


Έργο του Lazzaro Baldi. Ο Πάπας Πίος Ε΄ οραματιζόμενος την νίκη στην Ναυμαχία στον Κόλπο της Ναυπάκτου

Αναμφίβολα ο Πάπας Πίος Ε΄ γνώριζε τις προφητείες όπως π.χ. του Αγίου Ισιδώρου της Σεβίλλης, που είχαν ευρεία διάδοση τότε στη Δύση και επηρέαζαν την ψυχολογία του κόσμου. Επίσης γνώριζε πως ο don Juan ήταν ο πλέον κατάλληλος αρχηγός για τη θέση που του εμπιστεύθηκε. Στο πρόσωπό του είδε βαθειά πίστη, γενναιότητα και ιπποτική φιλοσοφία. Η βλασφημία ήταν για τον don Juan ύβρις προς τον Θεό και άξιζε μεγάλη τιμωρία. Ο Πάπας γνώριζε πως ο αυτοκρατορικός γόνος είχε φυσικά και πνευματικά χαρίσματα, πως ήταν μεγαλόψυχος και δεν θα ένοιωθε μικρότητες, φθόνο και μίσος για τους μεγάλους ναυάρχους με τους οποίους θα συνεργαζόταν, και πως στην μάχη δεν θα υποχωρούσε από φόβο ή δειλία. Πίστευε στον αρχιναύαρχο πως θα κατάστρωνε σχέδιο επιτυχές για επίθεση. Μάλιστα του έδωσε εντολή να ακολουθήσει πορεία «προς τον κόλπο της Πάτρας και να αναζητήσει την οθωμανική μοίρα».


Ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου –χωρίς φυσικά να γνωρίζει ότι αυτήν την ημέρα θα γινόταν η κρίσιμη Ναυμαχία γιατί δεν ήξερε κανείς πού και πότε και αν θα συναντώνταν οι δυο αντίπαλοι στόλοι- και καθώς τα αρχεία του Βατικανού αποκαλύπτουν, συνοδευόμενος από τους πιστούς του λειτούργησε στην βασιλική της Santa Maria Maggiore από όπου έδωσε εντολή σε όλους τους ιερωμένους και σε όλα τα μοναστήρια να διπλασιάσουν τις προσευχές τους –«εκείνη την ημέρα και όλη τη νύχτα την προηγούμενη»- για τη νίκη της Χριστιανοσύνης και να κάνουν αυστηρή νηστεία.


Μετά το πέρας της λειτουργίας κατευθύνθηκε με υπουργούς και τον καρδινάλιο γενικό ταμία των καταστημάτων «tesoriere generale Bartolomeo Buffotti da Bibbiena di negozi» σε αίθουσα όπου θα συζητούσαν έκθεση για τα οικονομικά θέματα της Αγίας Έδρας. Ξαφνικά ο Πάπας παραμέρισε, πλησίασε και άνοιξε το κοντινότερο παράθυρο και έμεινε κάμποση ώρα να κοιτά τον ουρανό προσευχόμενος. Στη συνέχεια σταυροκοπήθηκε, χαμήλωσε με την ευσέβεια που τον διέκρινε το κεφάλι του και κατευθύνθηκε προς τον έκπληκτο συνεργάτη του λέγοντας: «Πορεύσου με τον Θεό. Δεν είναι ώρα για οικονομικές συζητήσεις. Αλλά ώρα να ευχαριστήσουμε τον Κύριο γιατί ο στόλος μας μόλις τώρα ενίκησε τον τουρκικό».

66 προβολές0 σχόλια