Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Ευχαριστήρια επιστολή Γκίζα στην Αδελφότητα Ναυπακτίων Αττικής "Ο Έπαχτος"

Χαιρετίζω τη συμβολική απαρχή των δράσεων της Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής «Ο Έπαχτος» (Adelfotis Nafpaktion) και ως Δήμαρχος Ναυπακτίας ευχαριστώ προσωπικά τον Πρόεδρο κ.Κωνσταντίνο Βουτσινά και τα μέλη της, για τις εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης που πραγματοποίησαν στον τάφο του μεγάλου Επαχτίτη Λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η πρωτοβουλία τους αυτή αποτελεί τιμή στη μνήμη του σημαντικού μας πεζογράφου, ποιητή και ιστοριοδίφη, αλλά ταυτόχρονα τιμή στα γράμματα και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης ή Επαχτίτης που αφιέρωσε το συγγραφικό του έργο στην ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, συνέβαλλε καθοριστικά στην ψυχολογική σύνδεση των νεοελλήνων με το παρελθόν τους. Και τούτο δεν είναι λίγο…

Ο Κώστας Βάρναλης είχε γράψει χαρακτηριστικά: «…σ’ αυτόν χρωστάει το έθνος ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα του νεοελληνικού λόγου, κείμενο αξεπέραστο στο ύφος στο ήθος και στην αλήθεια: τ’ «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, που θα γίνουνε κάποτε σε μιαν Ελλάδα λεύτερη, πηγή διδασκαλίας και της γλώσσας και της αρετής στα Ελληνόπουλα» για να συνεχίσει «Του αξίζει προ παντός η τιμή κ’ η ευγνωμοσύνη του Λαού».

56 προβολές0 σχόλια