“ΕΦΑΓΕ ΧΥΛΟΠΙΤΑ”

Ερωτική απόρριψη

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αργότερα, κυριαρχούσε η πρακτική ιατρική, όπου κάποιοι παρουσιαζόταν ως σωτήρες και θεράπευαν δήθεν κάθε ασθένεια. Ήταν οι λεγόμενοι “κομπογιαννίτες” (απατεώνες).

Η λέξη προέρχεται από το κομπώνω =δένω με κόμπο+Ιωαννίτης. Φορούσαν στο λαιμό μαντί(η)λι με κόμπους, όπου έβαζαν κι από ένα βότανο.
Τα γιατροσόφια τους ήταν ρίζες και βότανα, που έβρισκαν στη χαράδρα του Βίκου στα Γιάννενα. Τα αποξήραιναν σε μαντίλια σε σχήμα πουγκιού με κόμπους.

-Εκτός από τους βαριά αρρώστους θεράπευαν και τους βαριά ερωτευμένους και ιδιαίτερα αυτούς που δεν έβρισκαν ανταπόκριση.

Το φάρμακο, που έδιναν ,ήταν χυλός από σιτάρι, ψημένος στο φούρνο με μπαχαρικά. Έπρεπε να φάνε τρία πρωινά νηστικοί. Ετσι βγήκε η φράση “ Έφαγε χυλόπιτα“, να του περάσει ο πόνος του έρωτα.

Επικράτησε να λέγεται από άντρες. Λέγεται κι από γυναίκες. Οι άντρες τρώνε κυρίως “χυλόπιτες“, γιατί αυτοί φλερτάρουν περισσότερες γυναίκες και κάνουν πρώτοι την πρόταση.
– Λέμε λοιπόν αυτή τη φράση, όταν κάποιος ή κάποια δε βρίσκει ανταπόκριση στην πρόταση

που κάνει στο έτερο φύλο, για δημιουργία σχέσης, όταν ερωτεύεται χωρίς αίσιο τέλος.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *