Αναζήτηση

«Ζ η ν ο β ί α» προ των πυλών...

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με θυελλώδεις ανέμους, τοπικές καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις επιφυλάσσει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τους μετεωρολόγους να «βαφτίζουν» το νέο κύμα κακοκαιρίας που βρίσκεται προ των πυλών, «Ζηνοβία».

Στην περιοχή μας προβλέπεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από αύριο Παρασκευή. Από Τρίτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς προβλέπεται βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

Γιατί όμως Ζηνοβία;

Πρόκειται για τη βασίλισσα της Παλμύρας -ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία- με τη θρυλική της ιστορία να εμπνέει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της και κυβερνήτη της Παλμύρας, Οδαίναθού, η Ζηνοβία, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας και καθώς δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, ξεκίνησε 269 μ.Χ. πόλεμο εναντίον τους. Εντυπωσιασμένος ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της, πρόσφερε σ’ αυτή την ελευθερία της. Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας.

36 προβολές0 σχόλια