Αναζήτηση

ΗΠΑ: Οι τέσσερις ώρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

4 νεκροί και 52 συλλήψεις ο απολογισμός της αστυνομίας στην Ουάσινγκτον

Ντροπή και χάος

Τέσσερις νεκροί, πρωτοφανείς εικόνες που παραπέμπουν σε σκηνικό πραξικοπήματος συνθέτουν την τελευταία πράξη του δράματος και τον τραγικό επίλογο της τετραετούς προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Επί τέσσερις ώρες, ο πλανήτης παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις σκηνές που εκτυλίσσονταν εντός και εκτός του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, όπου ο ναός της Δημοκρατίας των ΗΠΑ βρισκόταν στα χέρια του εξαγρειωμένου όχλου, ο οποίος με παρακίνηση του Τραμπ επιχείρησε να επιβάλει τον δικό του νόμο.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μεταδόθηκαν εικόνες όπου άνδρες των αρχών τράβηξαν όπλα κι έκαναν χρήση δακρυγόνων. Η διαδικασία για την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν συνεχίστηκε από τις 3 π.μ. και μετά. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.


Προβοκάτσια Τραμπ


Εκεί, μπροστά στο εξαγριωμένο κοινό του για ακόμη μια φορά μίλησε για εκλογική νοθεία, ενώ τους προέτρεψε να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Καπιτώλιο. Μάλιστα επιτέθηκε στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, κατηγορώντας τον πως «κάνει πίσω» και πάει να επικυρώσει το αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας «αξιολύπητους» Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους που δεν στηρίζουν τις θεωρίες του. Λίγη ώρα μετά, εκατοντάδες διαδηλωτές όρμησαν προς το Καπιτώλιο και γρήγορα άρχισαν τα επεισόδια με την αστυνομία, που εξελίχθηκαν σε μία τραγική ημέρα για τις ΗΠΑ.


6 προβολές0 σχόλια