Αναζήτηση

Η αρχή του τέλους. Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Ένα βήμα πριν από την έγκρισή του και από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές βρίσκεται το εμβόλιο της Pfizer, καθώς έγγραφα που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ πιστοποιούν ότι το προϊόν των Pfizer ΒioNTech είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι επιστήμονες του FDA προέβησαν στην δική τους ενδελεχή έρευνα και επιβεβαίωσαν την αποτίμηση της Pfizer ότι δηλαδή το εμβόλιό της ήταν κατά 95% αποτελεσματικό. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειές του -πόνος στα άκρα, εξάντληση, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι- είναι όντως ανεκτές, ενώ παύουν μετά την παρέλευση δύο ημερών.

Από την μελέτη του FDA προέκυψαν ενδείξεις ότι το εμβόλιο, που χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων μεταξύ τους, ξεκινά να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την πρώτη ακόμη δόση.

To έγγραφο του FDA αναφέρει επίσης ότι η παρακολούθηση 38.000 εθελοντών στους δύο μήνες που ακολούθησαν τον εμβολιασμό τους, προσέφερε ισχυρές αποδείξεις «ενός ασφαλούς περιβάλλοντος χωρίς ανησυχίες περί την ασφάλεια, οι οποίες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την επείγουσα διαδικασία αδειοδότησης». Τα επόμενα βήματα Την Πέμπτη, μία διευρυμένη σύνθεση συμβούλων του FDA θα έχει μία ολοήμερη δημόσια συνάντηση ώστε να συζητήσουν τα δεδομένα και να προχωρήσουν σε συστάσεις κατά πόσον το εμβόλιο πρέπει να λάβει έγκριση για άμεση χρήση. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες μετά τη δημόσια αυτή συνάντηση. Η αποστολή των πρώτων δόσεων αναμένεται να ξεκινήσει μόλις λίγες ώρες μετά την οριστική έγκριση. Ο στόχος είναι μέσα στην πρώτη εβδομάδα να έχουν διανεμηθεί περί τις 6,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου.


πληροφορίες από Washington Post

4 προβολές0 σχόλια