Η δημοτική κάλπη
Είναι γεγονός ότι η ψήφος την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών επηρεάζεται από διάφορους (περιοριστικούς) παράγοντες και δεν είναι πάντα προϊόν ελεύθερης επιλογής.
Γράφει ο Γ. Παπαδόπουλος

Μια (πρόχειρη) απόπειρα ταξινόμησης θα έδινε τις εξής κατηγορίες ψηφοφόρων με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η καθεμία.
ΟΜΑΔΑ Α
Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν καθοδηγούμενοι από προσωπικά και οικογενειακά συναισθήματα με πρώτη πάντα επιλογή την ψήφο στο σόι, στον κουμπάρο, στον “κολλητό”, στο μπατζανάκη. Μια “αρχαϊκή” πολιτική νοοτροπία με μικρή μάλλον επιρροή στην τοπική εκλογική διαδικασία
ΟΜΑΔΑ Β
Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν με βάση οικονομικές, επαγγελματικές, ή άλλες υποχρεώσεις. Γενικότερα ψηφίζουν εκείνους με τους οποίους υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους αμοιβαία ωφελιμιστική σχέση.
Μικρής επιρροής κατηγορία
ΟΜΑΔΑ Γ
Οι ψηφοφόροι καθοδηγούνται από πελατειακά δίκτυα οργανωμένα από τους συνήθεις πολιτικούς προστάτες εξαιρετικά πρόθυμους στην διανομή δημόσιων πόρων, όταν αυτοί ανταλλάσσονται με πολιτική υποστήριξη.
Πανίσχυρη κατηγορία με αφοσιωμένους και σε μονιμότερη βάση ψηφοφόρους. Είναι αυτή που διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
ΟΜΑΔΑ Δ
Οι ψηφοφόροι δεν διαπνέονται από “αυτο-διοικητική λογική” και η ψήφος τους πολιτικά δεν διαφοροποιείται από τη βουλευτική. Είναι οι πολιτικά “αγκυλωμένοι” που ψηφίζουν σταθερά υποψηφίους του κομματικού τους χώρου.
Μέσης ισχύος ομάδα καθώς η εποχή που η τοπική πολιτική αποτελούσε μικρογραφία της κεντρικής πολιτική σκηνής έχει παρέλθει
ΟΜΑΔΑ Ε
Το αντίπαλο δέος της ομάδας Γ.
Οι ψηφοφόροι της δρουν συλλογικά, ψηφίζουν με βάση την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, προτάσσουν μορφές κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης και κατά κάποιο τρόπο προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες κοινωνίας των πολιτών.
Η εκλογική της αριθμητική, όποτε μετρήθηκε, βρέθηκε μονοψήφια.
Εάν πάρουμε σαν βάση την εμπειρία των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην πόλη, είναι περισσότερο από προφανές ότι η ομάδα που ασκεί την καθοριστικότερη επίδραση στη διαμόρφωση του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής είναι η ΟΜΑΔΑ Γ.
Τα πελατειακά δίκτυα στο δικό μας (τοπικό) πολιτικό σύστημα δεν είναι μια απλή, προσωρινή, συγκυριακή υπόθεση. Είναι δίκτυα που συμμετέχουν σε μονιμότερη βάση, έχουν αποκτήσει “βάθος”, εμφανίζουν δυναμική “εταίρου” και συχνά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση των εκάστοτε επιλογών τους.
Για να έχουμε μια εικόνα:
Το 2010 κάποιες (συγκεκριμένες) μετακινήσεις, απεδείχθησαν αρκετές στην εξασφάλιση της εκλογής Μπουλέ. Η ίδια πρακτική επαναλήφθηκε το 2014, και το 2019. Και στις δυο περιπτώσεις η επιρροή τους στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου υπήρξε καθοριστική.
Τούτων δοθέντων, η πρόβλεψη για το ποιος συνδυασμός θα πρωτεύσει την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών του 2023 είναι νομίζω “τυφλοσούρτης“.
Κάτι, που δε μπορούμε να πούμε για το δεύτερο γύρο. Ο δεύτερος γύρος είναι “αλλουνού παπά ευαγγέλιο”.
Εκεί, όλα θα αρχίσουν από μηδενική βάση.