Αναζήτηση

Η δικτατορία στη Ναύπακτο.

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

Απρίλιος 1967 - Ιούλιος 1974

ΧΟΥΝΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ


Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που εξέδωσε ο Στάθης Λουκόπουλος.

Το ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επομένη της επετείου της 21ης Απριλίου,


Γράφει ο Στάθης Λουκόπουλος:

"Αφού πέρασαν 24 ολόκληρες ώρες απ' την αποφράδα 21 Απριλίου με ελάχιστες υποτονικές και μεμονωμένες αναφορές κυρίως από ιδιώτες (των αρχών και θεσμών και φορέων και μέσων κοιν. δικτύωσης ποιούντων την νήσσαν) είπα ολονυχτίς να γράψω ένα βιβλίο. Αυτό που βλέπετε παρακατω"


Το Lepantoporto επικοινώνησε μαζί του και του έθεσε τέσσερα ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Με περισσή ευγένεια ανταποκρίθηκε.

Τον ευχαριστούμε.Κύριε Λουκόπουλε κατ’ αρχήν καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο. Προφανώς δεν το γράψατε σε μία νύχτα..... Πέστε μας τελικά την ιστορία και τους λόγους που σας οδήγησαν στο να το τολμήσετε.


Το βιβλίο αυτό το ξεκίνησα πέρυσι, κορονοϊού ένεκεν, και τυπώθηκε φέτος στις αρχές του έτους. Είναι προϊόν μνήμης και σχετικών εγγράφων….. και έγγραφα κατέχω πολλά και διάφορα….. Είναι κατά κάποιον τρόπο ένα χρέος στη γενιά μου που δυστυχώς, την ώρα που τελειώναμε τα σχολεία, βρεθήκαμε ως φοιτητές ή εργαζόμενοι στη δίνη της δικτατορίας των απριλιανών.

Φιμωμένοι, φοβισμένοι, αμήχανοι, ανήσυχοι και ανασφαλείς περάσαμε τα, κατά τεκμήριον, καλύτερα χρόνια της ζωής μας σαν μία θλιβερή παρένθεση. Όσον αφορά τώρα τον υπαινιγμό σας περί τόλμης σας απαντώ με τα λόγια του Ανδρέα Κάλβου

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία

και θα συμπληρώσω με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη

Δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος”.

Πέστε μας δύο λόγια για το περιεχόμενο-τα κείμενα του βιβλίου. Δώστε μας μία ιδέα του τι θα διαβάσουμε σε αυτό.


Το βιβλίο χωρίζεται βασικά σε τρία μέρη.

Το πρώτο είναι μία συνοπτική αναφορά στην πολιτική κατάσταση της χώρας πριν από την δικτατορία. Πολιτική κατάσταση που οδήγησε μαθηματικά στην δικτατορία του 1967.

Το δεύτερο είναι πώς είδα, πώς έζησα τη δικτατορία και πώς λειτούργησε η πόλη και οι κάτοικοί της κατά την επταετή διάρκειά της.

Το τρίτο είναι σκέψεις μου και συμπεράσματά μου για τη συμπεριφορά των ανθρώπων της πόλης, και όχι μόνον, κατά τη δικτατορία και τα πρώτα χρόνια μετά απ’ αυτήν.Θα δούμε ονόματα και χαρακτηρισμούς προσώπων;


Είναι αναπόφευκτο και επομένως θα δείτε και ονόματα.

Μπορούμε να μην πούμε π.χ. ποιος διορίστηκε δήμαρχος ή κοινοτάρχης ή μέλος της τάδε επιτροπής; Αυτά είναι επίσημα καταχωρημένα και γνωστά σε όλους τους παλιότερους. Δεν αποκαλύπτω κάποιο επτασφράγιστο μυστικό…..

Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς τους αφήνω στην κρίση του κάθε αναγνώστη…..Κάτι τελευταίο κ. Λουκόπουλε, πότε θα είναι διαθέσιμο το βιβλίο;


Όταν θα μπορέσουμε πρώτα να κάνουμε μία παρουσίασή του, όπερ εστί μεθερμηνευόμενο… Χαρδαλιά επιτρέποντος.

264 προβολές0 σχόλια