Αναζήτηση

Η ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Το κύριο προσόν που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ τα έτη 2012-2015 ήταν η καλή χρήση μιας (ηθικιστικά και συγκινησιακά φορτισμένης) ρητορικής "υπόδειξης εχθρού". Μιας ρητορικής που μέσα από τους πιο απίθανους ιδεολογικούς συγχρωτισμούς επέτυχε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός συνονθυλεύματος σκληρού σαν γρανίτης (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Ενός δι-ιδεολογικού και δια-κομματικού χώρου που στηρίχθηκε στο φόβο και το θυμό, κονιορτοποίησε κάθε διαχωριστική γραμμή και αρνήθηκε πεισματικά να δει τί πραγματικά συμβαίνει στη χώρα.

Αρνήθηκε να δει πως η Ελλάδα, για να επιβιώσει, χρειαζόταν μια ισχυρή και επώδυνη δόση εκσυγχρονισμού και ανταγωνιστικότητας. Πως οι μεταρρυθμίσεις και η καταδίκη πρακτικών και νοοτροπιών που στρεβλώνουν τη λειτουργία της οικονομίας ήταν και τα μόνα αντίδοτα σε ένα παρωχημένο πολιτικό σύστημα.

Αντί όλων αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν τα πάντα. Υποσχόταν επιστροφή σε μια μαγική εποχή ευμάρειας που (πραγματικά) ποτέ δεν υπήρξε. Σε μια "ειδυλλιακή Αρκαδία" που επίσης ποτέ δεν υπήρξε και με ασίγαστο πάθος αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση, τον Schauble, την (εσωκομματική) αντιπολίτευση. .... τους πάντες.


Κάποια στιγμή όμως κλήθηκε να κυβερνήσει κι εκεί άρχισαν οι δυσκολίες. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνησή του άρχισε να μειώνει τις μεγάλες προσδοκίες, να κατεβάζει τον πήχη, να προσγειώνεται σε πιο ρεαλιστικούς στόχους, να εφαρμόζει μνημόνιο και σε κάποιες περιπτώσεις παρά το απίστευτα λυσσαλέο σφυροκόπημα των ΜΜΕ να επιτυγχάνει και στόχους.

Ήταν η στιγμή που όλα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει πορεία "ρεαλιστικής μετάλλαξης" και πως σε αυτή του τη πορεία θα συναντούσε κεντροαριστερές δυνάμεις οι οποίες - σε μια προσπάθεια βελτίωσης της πολιτικής τους θέσης- δεν αποκλειόταν να διαρρήξουν υπάρχουσες διακρίσεις και να αναζητήσουν σημεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, τίποτα από αυτά δεν συνέβη και ούτε πρόκειται να συμβεί. Το (απαράδεκτο) χτεσινό φύλο της Αυγής δείχνει ολοκληρωτική αλλαγή πορείας.

Ο σημερινός Σύριζα δεν είναι ίδιος με το Σύριζα του 4%. Δεν είναι ίδιος και με τον ΣΥΡΙΖΑ του 36%. Οσονούπω δεν θα είναι ίδιος και με το σύριζα του 32%. Όλα δείχνουν πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι κρατήσει το 15% των τσιμενταρισμένων αριστερών της χώρας.

152 προβολές0 σχόλια