Αναζήτηση

Η Ελλάδα στις «μαύρες» σελίδες της πανδημίας - Οι εμβολιασμοί και η πίεση του ΕΣΥ

«Το υγειονομικό πρόβλημα της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα πρόβλημα όλης της χώρας».

Αυτό σχολιάζουν τις τελευταίες ώρες αρκετοί επιδημιολόγοι και επιστήμονες, με αφορμή την εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τις νέες 1.298 μολύνσεις που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη.

Η «μαύρη» σελίδα με τα 7.335 κρούσματα Η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, ήταν ακόμη μία μαύρη σελίδα στο «τετράδιο της πανδημίας» που γράφουμε καθημερινά όλοι μας, πάνω από 20 μήνες. Με 7.335 νέα κρούσματα, 477 διασωληνώσεις και 65 θανάτους, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι απλά μία δύσκολη ημέρα και θα περάσει και κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για τις επόμενες εβδομάδες.

Το εξαιρετικά δυσοίωνο νέο για τις διασωληνώσεις, είναι ότι αυτές αφορούν νέους ανθρώπους, σε παραγωγική ηλικία- 30, 40 και 50 ετών- και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστους. Οι αριθμοί τρομάζουν και ίσως γι’ αυτό τον λόγο τις τελευταίες ημέρες - ιδιαίτερα μετά τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ξεκίνησαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου - αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εμβολιασμοί, μία αύξηση που σκαρφάλωσε στο 200% χθες. Ειδικότερα, όπως τόνισε τη Δευτέρα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες επτά μέρες παρατηρείται μία πολύ σημαντική αύξηση στα ραντεβού. Σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης, κλείστηκαν 175.000 ραντεβού - πάντα συγκρίνουμε με την προηγούμενη βδομάδα, τις προηγούμενες 7 μέρες - είχαν κλειστεί 60.000 και έτσι έχουμε μία αύξηση της τάξης του 185%. Επίσης, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε σχέση με 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας, μία αύξηση της τάξης του 200%. Στη χθεσινή ενημέρωση στο υπ. Υγείας, τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, απηύθυναν έκκληση για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, όσοι πολίτες εμβολιάστηκαν πριν έξι μήνες.

23 προβολές0 σχόλια